Venäjän ulkoministeri Lavrov kiistää gps-häirinnän ja syyttää Natoa panostuksista pohjoiseen

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan väitteet Norjaan ja Pohjois-Suomeen kohdistuneesta gps-häirinnästä eivät pidä paikkansa. Ulkoministeri Timo Soinin mukaan häirintä uhkaa vaarantaa lentoliikenteen.

Sergei Lavrov
Sergei Lavrov ja Timo Soini
Sergei Lavrov ja Timo Soini Moskovassa 12. helmikuuta.Yuri Kadobnov / AFP

MoskovaNorjan tiedustelupalvelu julkisti eilen uhkaraportin, jonka mukaan Venäjä on häirinnyt gps-signaaleja vuodesta 2017 lähtien ja jatkanut sitä tänäkin vuonna.

Viime vuonna asia nousi isoksi uutisaiheeksi myös Suomessa, kun häirintää ilmeni Norjassa järjestetyn sotilasliitto Naton Trident Juncture -harjoituksen aikana loka-marraskuussa.

Suomen lennonvarmistus joutui ensi kertaa antamaan varoituksen gps-suunnistuksen laajasta häiriöstä Lapissa.

Myös Suomi osallistui harjoitukseen.

– Taannoiset häirinnät aiheuttivat tarpeettomia riskejä lentoliikenteelle ja se huolettaa suomalaisia, sanoi Timo Soini tiistaina Moskovassa, jossa hän tapasi venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin.

Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAOn mukaan maat ovat velvollisia tiedottamaan muille sellaisesta toiminnasta, joka saattaa uhata lentoturvallisuutta.

Lavrovin mukaan Venäjä ei ole edes tutkinut väitteitä gps-häirinnästä, koska ”kuvitteellisia asioita ei voi tutkia”.

– Emme voi tutkia sellaisia asioita, joita ei ole olemassa. Tarvitsemme todisteita. Sotilaamme ovat valmiit keskusteluun, jos sille on perusteita, hän sanoi.

Lavrov sivalsi sen sijaan tuttuun tapaansa sotilasliitto Natoa, joka on hänen mukaansa lisännyt infrastruktuuria ja harjoitustoimintaa pohjoisilla alueilla.

Sotilaallisesti liittoutumattomia Suomea ja Ruotsia Lavrov syytti sopimuksen vastaisesta osallistumisesta Naton harjoituksiin.

– Jos ja kun Suomi osallistuu Naton harjoitustoimintaan, se tapahtuu aina kumppanimaana. Me emme osallistu artikla viiden sisältämään toimintaan, Soini vastasi.

Timo Soini ja Sergei Lavrov.
Timo Soini ja Sergei Lavrov.Yuri Kadobnov / AFP

Venäjän mielestä Euroopan neuvosto on epäoikeudenmukainen

Suomi aloitti puolivuotisen kautensa Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajamaana marraskuussa.

Venäjä oli järjestön suurimpia rahoittajia, mutta se lopetti jäsenmaksujensa maksamisen kesällä 2016 sen jälkeen kun sen valtuuskunnan äänestysoikeus neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa jäädytettiin Krimin miehityksen takia. Venäjän jäsenmaksuvelka on noin 60 miljoonaa euroa.

– Ei ole epäilystäkään, että kriisin neuvostossa ovat aiheuttaneet Venäjän-vastaisen toimet, joita Euroopan neuvoston jäsenmaat ovat osoittaneet, ulkoministeri Lavrov latasi.

Soini vastasi, että Suomi ei voi yksin ratkaista Venäjän jäsenyyskysymystä, vaan kompromissihalukkuutta ja poliittista tahtoa pitää löytyä kaikilta osapuolilta.

– Venäjä on eurooppalainen maa ja Venäjällä on tärkeä rooli neuvostossa, Soini lisäsi.

Venäjän jäsenyys Euroopan neuvostossa on vaakalaudalla, sillä velka on syy erottamismenettelyn aloittamiselle. Euroopan neuvosto on yhteistyöjärjestö, jolla on tärkeä rooli ihmisoikeuskysymyksissä ja niiden valvonnassa.

Venäjän lähtö järjestöstä voisi merkitä sitä, että se olisi entistä haluttomampi sitoutumaan kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Sandarmohin joukkohaudan tutkija oikeudessa

Soini kertoi ottaneensa esille useita ihmisoikeuskysymyksiä keskusteluissaan Lavrovin kanssa. Yksi niistä koski kansainvälisesti tunnetun historioitsijan Juri Dmitrijevin tapausta.

Karjalan tasavallassa Karhumäen lähellä sijaitseva Sandarmoh on Stalinin 1930-luvun lopun terrorin uhrien hautapaikka. Noin seitsemän tuhannen vainajan joukossa on myös Neuvostoliittoa rakentamaan lähteneitä suomalaisia.

Yksi Sandarmohin kohtalon pääselvittäjiä on historioitsija Dmitrijev. Hän vastaa tällä hetkellä oikeudessa syytteisiin lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Oikeudenkäynti on jo Dmitrijevin toinen, ja sitä pidetään poliittisesti motivoituneena.

– Ensin tuli vapauttava tuomio ja nyt on toinen prosessi käynnissä. Otin asian esille ja esitin huoleni, Soini sanoi.

Lavrov heittäytyi tietämättömäksi Dmitrijevin ansioista historioitsijana, mutta sen sijaan hän sanoi tietävänsä syytteiden sisällön.

– Seksuaalinen häirintä on vakava tapaus ja sellainen pitää tutkia. Odotamme oikeuden päätöstä, Lavrov sanoi.

*Lue lisää: * Norjan sotilastiedustelu julkaisi kartan Venäjän GPS-häirinnästä, joka ulottui myös Suomeen – Lavrov kutsui häirintää mielikuvitukseksi