Hannele Pokka toivoo Terrafamen ottavan vastuun Talvivaaran yksityisille aiheutuneista vahingoista

Pokan mukaan vahingonkärsijää kohden kysymys on muutamasta sadasta tai tuhannesta eurosta.

Sotkamo
Terrafamen kaivosalueen kyltti.
Terrafame jatkaa kaivostoimintaa.Pasi Peiponen / Yle

Talvivaaran vaiheista kirjan kirjoittanut ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka toivoo, että Talvivaaran uusi toiminnanharjoittaja Terrafame ottaisi vastuu yksityisille aiheutuneista vahingoista.

Mökkitonttien arvot romahtivat, kalastus kärsi ja ympäristön pilaaminen tuotti monella muullakin tavalla vahinkoa alueen asukkaille. Korvauksia haettiin, mutta päätöksiä on jouduttu odottamaan monipolvisessa prosessissa vuosia ja odotetaan edelleen.

Tiistaina julkaistu Pokan kirjoittama Talvivaaran sisäpiirissä -kirja kertoo tiiviisti Kainuussa sijaitsevan Talvivaaran kaivoksen pahimmista kriisivuosista, kun ympäristöön pääsi ja päästettiin valtavia määriä kaivoksen jätevesiä.

Kirja päättyy pohdintaan, miten kaikkein viattomimmat vahingonkärsijät joutuvat yhä odottamaan oikeutta vaatimuksilleen.

– Yksityisten vahingonkärsijöiden asema on häpeätahra tässä Talvivaaran asioiden käsittelyssä, kun sitä ei ole saatu parempaan kuntoon, sanoo Pokka.

Sotkamossa kaivostoiminnan aloittanut Talvivaara-pörssiyhtiö meni sittemmin konkurssiin ja monien vaiheiden jälkeen sen toimintaa jatkaa nyt pääosin valtion omistama Terrafame-yhtiö.

Kaivoksen vedenkäyttö on saatu hallintaan ja nikkelin tuotantoennätyksiä rikotaan. Uutta ja parempaa tulevaisuutta toivotaan myös tehtaalta, joka alkaa valmistaa sähköautoissa tarvittavia akkukemikaaleja.