Venäläismies oleskeli kymmenen vuotta laittomasti Schengen-alueella – jäi kiinni junassa itärajalla

Miehelle määrättiin viiden vuoden maahantulokielto Schengen-alueelle.

rajavalvonta
Allegro Vainikkalan asemalla
Yle

Lappeenrannan Vainikkalassa jäi viime viikolla kiinni venäläinen mies, joka oli oleskellut laittomasti Schengen-alueella kymmenen vuoden ajan.

Mies jäi kiinni junassa, joka oli menossa Suomesta Venäjälle. Kaakkois-Suomen rajavartioston partio havaitsi rajatarkastuksessa, että miehen matkustusasiakirjoissa ja matkakertomuksessa oli ristiriitaisuuksia.

Tarkemmassa tarkastuksessa selvisi, että mies oli oleskellut laittomasti Schengen-alueella.

Oleskeli Ruotsissa Liettuan passilla

Rajavartioston selvitysten mukaan mies oli oleskellut Ruotsissa. Venäläispassin lisäsi hänellä oli Liettuan passi eri henkilötiedoilla. Hän oli toiminut Ruotsissa Liettuan passilla.

– On hyvä kysymys, miten hän oli passin saanut, kapteeni Ossi Fonselius Kaakkois-Suomen rajavartiostosta sanoo.

Vainikkalassa tehdyn rajatarkastuksen aikana Liettuan passi oli miehen kanssa matkustaneen toisen venäläismiehen hallussa. Passilla ei yritetty harhauttaa Suomen rajaviranomaisia.

Molemmille miehille määrättiin sakkoja väärennysaineiston hallussapidosta. Lisäksi Maahanmuuttovirasto määräsi Schengen-alueella laittomasti olleen venäläismiehen viiden vuoden maahantulokieltoon Schengen-alueelle. Hän on nyt Venäjällä.

Schengen-alueeseen kuuluu 26 valtiota. Schengen-valtioita ovat lähes kaikki EU-jäsenmaat sekä Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi. Valtioiden välisillä rajoilla ei ole rajatarkastuksia. Matkustajalla pitää kuitenkin pyydettäessä esittää voimassaoleva matkustusasiakirja, kuten passi tai henkilökortti.