1. yle.fi
  2. Uutiset

Käräjäoikeus tuomitsi raahelaismiehen syyntakeettomana äitinsä ja tuntemattoman naisen murhista

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen myös muihin rikoksiin.

henkirikokset
Lähikuva Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden ovesta.
Katariina Poranen / Yle

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi 1970-luvulla syntyneen raahelaismiehen syyntakeettomana äitinsä ja tuntemattoman naisen murhista. Syyntakeettomuuden vuoksi miestä ei tuomittu oikeudessa rangaistukseen.

Miestä ei ole oikeuden mukaan enää tämän asian takia pidettävä vangittuna. Mies määrättiin 3. tammikuuta tahdosta riippumattomaan psykiatriseen sairaalahoitoon.

Oikeus totesi miehen syyntakeettomaksi tammikuussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunnon perusteella.

Mies murhasi oman äitinsä ja 25-vuotiaan, miehelle tuntemattoman naisen Raahessa syyskuussa 2017. Nuoren naisen ruumis löytyi tontilta Raahen keskustasta ja äidin ruumis tämän kotoa.

Jutun käsittely alkoi käräjäoikeudessa elokuussa 2018, jolloin tehdyssä välituomiossa mies määrättiin mielentilatutkimukseen.

Syylistyi myös muihin rikoksiin

Murhien lisäksi käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen syyntakeettomana kahteen pahoinpitelyyn, kahteen raiskauksen yritykseen, tapon yritykseen ja moottorikulkuneuvon käyttövarkauteen.

Oikeuden mukaan mies oli syyntakeeton kaikissa käsitellyissä asioissa ja hänet jätettiin rankaisematta.

HIV-positiivista miestä syytettiin myös törkeästä pahoinpitelystä eli taudin levittämisestä. Oikeuden mukaan riski tarttumisesta oli suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä niin pieni, että syyte törkeän pahoinpitelyn yrityksestä tai vaaran aiheuttamisesta hylättiin.

Oikeudessa esitetyn lääkärilausunnon mukaan teon aikoihin miehestä otetuissa verinäytteissä HI-viruskopiomäärät ovat olleet mittaamattoman matalia, minkä vuoksi tartuntavaara on ollut olematon.

Miehen puolustusasianajaja Pasi Leinonen kertoo Ylelle, ettei hänen asiakkaansa ole vielä päättänyt, aikooko hän valittaa käräjäoikeuden tuomiosta.

Lue myös: Syyttäjä: Raahen murhista syytetty halveksi ja vihasi naisia

Lue seuraavaksi