Yhdeksään pakohuoneeseen vaadittiin välittömiä korjauksia Helsingissä – paloturvallisuudessa vakavia puutteita

Pääsääntöisesti puutteet liittyivät pelihuoneiden poistumistiejärjestelyihin. Pelitiloja on myös perustettu niihin sopimattomiin tiloihin.

paloturvallisuus
Pakohuoneiden kontrollihuone
Escape Room Helsingissä turvallisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota, mutta myös se sai lisäohjeita ulospääsyreittien merkitsemiseen. Pelihuoneiden tapahtumia valvotaan kontrollihuoneessa. Elise Tykkyläinen / Yle

Helsingin pelastuslaitos on löytänyt vakavia turvallisuuspuutteita yhdeksästä alueella toimivasta pakohuoneesta. Puutteet on korjattava ennen kuin toimintaa voidaan jatkaa, mutta tiloja ei asetettu kokonaan käyttökieltoon.

– Puutteet ovat sellaisia, että ne voidaan korjata välittömästi, eivätkä vaadi suuria rakenteellisia muutoksia. Esimerkiksi olemassa oleva poistumistie on ollut tukittu ja se pitää avata uudestaan, sanoo palopäällikkö Anja Aatsinki Helsingin palolaitokselta.

Vain kahdessa kohteessa poistumisreittien järjestäminen vaati rakennusluvan muutoksia, joten puuttellisten tilojen käyttö jouduttiin kieltämään kokonaan.

Helsingin pelastuslaitos tarkasti kaikki alueen 19 pakohuonetta Sisäministeriön pyynnöstä. (siirryt toiseen palveluun)Selvityksen taustalla on Puolassa tammikuun alussa pakohuoneessa tapahtunut tulipalo, jossa kuoli 5 henkilöä.

Pelastuslaitoksen mukaan Helsingin pakohuoneiden turvallisuudessa on parantamisen varaa.

– Pääsääntöisesti puutteet liittyivät poistumisjärjestelyihin. Hätäpoistumisreittejä ei ollut riittävästi, niiden käyttö ei ollut esteetöntä tai niihin ei ollut riittävästi opasteita, sanoo Aatsinki.

Pakohuoneita on myös perustettu niihin sopimattomiin tiloihin, kuten varastoihin. Aatsinki toivoo, että pakohuoneiden turvallisuudesta noussut keskustelu herättää toiminnanharjoittajat sekä kiinteistönomistajat.

– Haluaisin erityisesti korostaa kiinteistön omistajan vastuuta siitä, että rakennuksessa harjoitetaan rakennusluvan mukaista toimintaa. Rakennuslupa on lähtökohtainen takuu sille, että sitä aiottua toimintaa voidaan ylipäätään turvallisesti ja terveellisesti siellä harjoittaa, sanoo Aatsinki.

Suomessa on arviolta noin sata pakohuonetta. Valtakunnallinen selvitys pakohuoneiden hätäpoistumisteistä valmistuu parin viikon kuluttua.

Asiakkaat uppoutuvat peliin ja turvallisuuseikat jäävät taka-alalle

Pakohuonepelit ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina. Ideana pelissä on, että ihmiset suljetaan lukittuun tilaan, josta he yrittävät päästä ulos erilaisten vihjeiden avulla 60 minuutissa.

Pakohuone.
Pakohuoneiden vihjeet on usein suljettu erilaisten lukkojen taakse, joihin pelaajien on keksittävä oikea numeroyhdistelmä. Yle

Puolan traaginen tapaus on järkyttänyt pakohuonepelien järjestäjiä myös Suomessa. Escape Room Helsingin omistaja ja taiteellinen johtaja Yvonne Karsten kuitenkin vakuuttaa, että Suomessa turvallisuuteen kiinnitetään enemmän huomiota.

– Ei tuollaista saisi missään nimessä päästä tapahtumaan. Tiedän, että koko Suomessa kaikki pakohuoneet ovat satsanneet nimenomaan turvallisuuteen, sanoo Karsten.

Escape Room Helsingissä hätäpoistumisreittejä on kaksi. Toinen niistä johtaa rakennuksen etupuolelle ja toinen sisäpihalle. Käytävillä ja osassa pelihuoneista on palosammuttimia ja käytävillä hätäoville ohjataan Exit-kylteillä.

Silti myös Escape Room Helsinki sai pelastuslaitokselta noottia.

–Tässä todella seikkaperäisessä tarkastuksessa saatiin vähän lisäläksyä. Esimerkiksi ulos johdattavat kyltit pitää olla valaistu ledeillä, jotta pihalle löytää hyvin, vaikka tulisi täydellinen sähkökatko, Karsten selventää.

Hänen mukaansa Puolan tapaus ei ole juurikaan lisännyt asiakkaiden huolta pelihuoneiden turvallisuudesta.

– Tavallaan se on vähän huolestuttavaakin, että uppoudutaan niin täydellisesti peliin, etteivät turvallisuusasiat tule mieleen. Me olemme nyt ottaneet sellaisen käytännön, että peliohjaaja kertoo pelaajille myös pelastautumisteistä samalla kun ohjeistaa asiakkaat peliin, sanoo Karsten.

12.2. klo 19:47 Lisätty tarkentava kommentti Anja Aatsingilta jutun alkuun.

Lue myös:

Pakohuoneessa tulipalo – viisi teini-ikäistä kuollut

Puolassa palaneen pakohuoneen omistajaa syytetään tulipalovaaran aiheuttamisesta

Pakohuoneesta pääsee Suomessa pois, vaikka valvoja pyörtyisi