Päivystäjäpulasta kärsivä Porin hätäkeskus otti käyttöön viranomaisten yhteistyötä parantavan järjestelmän

ERICA-järjestelmään liittyvä koulutus on tuonut lisähaasteita vajaamiehitetylle hätäkeskukselle.

hätäkeskukset
Hätäkeskuspäivystäjä Heidi Ylikraka vastaanottaa hätäpuhelua.
Hätäkeskuspäivystäjä Heidi Ylikraka käytti uutta järjestelmää jo rutiininomaisesti.Salli Koivunen / Yle

– Hätäkeskus.

Tällä hetkellä eletään Porin hätäkeskuksen vuoden hiljaisinta kuukautta, mutta päivystäjillä riittää tiistai-iltapäivänä töitä. Äänenvoimakkuus nousee salissa ajoittain korkealle, kun moni päivystäjä vastaanottaa puheluita samanaikaisesti. 12-tuntisia työpäiviä ahkeroivat päivystäjät vaikuttavat tekevän työtään tottunein ottein, vaikka todellisuudessa pöydän ääressä moni asia on muuttunut.

Hätäkeskusjärjestelmä ERICA otettiin käyttöön Porin hätäkeskuksessa maanantain ja tiistain välisenä yönä. Yö on ollut pitkä, mutta Porin hätäkeskuksen päällikkö Helena Borisov kertoo kaiken sujuneen suunnitellusti.

– Käyttöönotto sujui kivuttomasti ja rauhallisesti. Olemme tehneet todella paljon töitä. Koko viime vuosi oli oikeastaan ERICA-vuosi, kun tähän siirtymään on valmistauduttu, Borisov kertoo.

Porin hätäkeskuksen päällikkö Helena Borisov.
Porin hätäkeskuksen päällikkö Helena BorisovSalli Koivunen / Yle

Päivystäjäpula riivaa yhä

Porin hätäkeskuksen päivystäjät ovat opetelleet uuden järjestelmän käyttöä pitkään. Henkilöstölle on järjestetty kahdeksanpäiväisiä koulutuksia, omaehtoista harjoittelua sekä yksilöohjausta.

– Haasteita on ollut ja henkilöstölle tämä on ollut varmasti raskasta, mutta yleinen mieliala on ollut positiivisen odottava. Rutiini löytyy varmasti nopeasti, Helena Borisov uskoo.

Hätäkeskuspäivystäjän käsivarressa on hätäkeskuslaitoksen logo.
Salli Koivunen / Yle

Hätäkeskuslaitoksella on ollut haasteita hätäkeskuspäivystäjien riittävyydessä jo pitkään. Porissa on muutaman päivystäjän vajaus. Yhteensä Porin hätäkeskuksessa työskentelee hieman vajaa 70 hätäkeskuspäivystäjää.

– Voisimme palkata neljä päivystäjää heti suorilta käsin, mutta päteviä hätäkeskuspäivystäjiä ei työmarkkinoilla ole.

ERICA-järjestelmään liittyvä koulutus on tuonut lisähaasteita vajaamiehitetylle hätäkeskukselle. Päällikön mukaan työntekijäpula ei kuitenkaan aiheuta vaaraa.

– Koulutuksen ja työvuorojen suunnittelu ovat vaatineet ponnisteluja. Operatiivinen toiminta on meidän pääprioriteettimme, joten jos näyttää siltä, että salissa ei ole riittävästi väkeä, koulutus perutaan, Borisov kertoo.

Vaikka valmistuvien määrät nousivat kokonaisuudessaan, yhden kurssin koko kerrallaan pieneni

Helena Borisov

32 valmistuvaa ei riitä

Aiemmin pelastusopistolla alkoi yksi hätäkeskuspäivystäjäkurssi vuosittain elokuussa, ja jokaiselta kurssilta valmistui noin 24 uutta hätäkeskuspäivystäjää.

– Kursseja on lisätty niin, että nyt päivystäjiä valmistuu kahdesti vuodessa, joulukuussa ja toukokuussa. Vaikka valmistuvien määrät nousivat kokonaisuudessaan, yhden kurssin koko kerrallaan pieneni, päällikkö Helena Borisov kertoo.

Yhdeltä kurssilta valmistuu nyt noin 16 hätäkeskuspäivystäjää.

– Se ei riitä. Vuosittainen valmistuvien määrä nousi 24 henkilöstä 32:een, mutta tarvittaisiin se 48, Borisov sanoo.

Porin hätäkeskuksen päällikkö on toiveikas, että toukokuussa valmistuvista löytyy tekijöitä myös Poriin.

Poliisi odottaa kuumeisena kesää

ERICA otetaan ensi kesään mennessä käyttöön lopuissa hätäkeskuksissa. Lounais-Suomen poliisi odottaa malttamattomana järjestelmän laskeutuvan myös Turun hätäkeskukseen.

– Lounais-Suomen poliisilaitos toimii nyt kahden hätäkeskusjärjestelmän varassa, kun Turussa on käytössä vanha järjestelmä ja Porissa uusi. Se kuormittaa poliisin tilannekeskusta jonkin verran, komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

Komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisista
Komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisista.Salli Koivunen / Yle

Komisarion mukaan uusi järjestelmä vaikuttaa lupaavalta ja odotukset ovat positiiviset. Sen uskotaan vahvistavan entisestään viranomaisyhteistyötä muun muassa Lounais-Suomen poliisin ja Rajavartiolaitoksen välillä.

– Uskon, että yhteistyö Meripelastuksen kanssa tulee tiivistymään entisestään. Yhteistyö on jo nyt erinomaista, mutta uskon, että yhteisen hätäkeskusjärjestelmän myötä kaikki edellytykset paranemiselle ovat olemassa, Katajisto toteaa.