1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö

Vanhuspalvelulain uudistamista kiirehditään – työn tarkoitus käynnistyä vielä tällä hallituskaudella

Hyvinvoinnin ja terveyden ministeriryhmä päätti tiistain kokouksessaan aloittaa työt vanhuspalvelulain uudistamiseksi heti.

Annika Saarikko Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vanhuspalveluiden tilannetta tiistaina pohtimaan kokoontunut hyvinvoinnin ja terveyden ministeriryhmä on päättänyt aloittaa vanhuspalvelulain kokonaisvaltaisen uudistamistyön jo tällä hallituskaudella.

Työ kattaa koko vanhuspalveluiden kokonaisuuden. Tehtävään asetataan laajapohjainen virkamiestyöryhmä, joka valmistelee esityksiä lainsäädäntöön tarvittavista muutoksista vaikutusarviointeineen vuoden 2019 loppuun mennessä.

Virkamiesryhmä aikoo tarkastella vanhuspalvelujen osa-alueista ainakin ennaltaehkäiseviä palveluita, henkilöstöasioita, hoidon laadun varmistamista, valvontaan liittyvää säntelyä, palvelutarpeen arviointia sekä vanhuspalvelulain ja sosiaalihuoltolain yhteensovittamista ja päällekkäisyyksien poistamista.

– Julkisuudessa käyty keskustelu on tuonut esiin huolestuttavia asioita vanhustenhoidon tilasta Suomessa. Ikäihmisten kohtelu ei kaikkialla täytä toimintamme arvolähtökohtia ja luottamusta palveluihin on rapautettu. Asia on vakava, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoo tiedotteessa.

Saarikon mukaan julkinen keskustelu epäkohdista on vahvistanut käsitystä siitä, että tarvitaan laaja ja huolellinen valmistelutyö, jotta vanhusten palveluihin saadaan yhtenäiset käytännöt ja ratkaisut.

– Hoitajien riittävyys ja määrä on osa tätä valmistelua, Saarikko sanoo.

Erityisesti hoitolaitosten valvontaan tarvitaan lisää voimavaroja, ja niitä on ministerin mukaan luvassa seuraavassa lisäbudjetissa.

– Resurssien lisäämisen lisäksi tarvitaan parempaa johtamista, omavalvontaa ja hankintaosaamista sekä luotettavaa seurantatietoa hoidon laadusta. Tarvitaan myös yhtenäiset laskentapohjat ja mittarit. Hyvää hoitoa toteutetaan yhteistyössä omaisten kanssa, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila toteaa tiedotteessa.

– Vanhusten hoidosta on paljastunut laiminlyöntejä, jotka ovat sietämättömiä ja tuomittavia. Siksi vanhuspalvelulaki on uudistettava ja sen velvoittavuutta on lisättävä. Työssä on otettava huomioon koulutusmäärät ja henkilöstön riittävyys, sillä vanhustemme on oltava aina osaavissa ja luotettavissa käsissä, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.

Lue lisää:

Yksityisissä vanhusten hoivakodeissa ympäri maata on käynnistymässä laaja tarkastuskierros – ilmoituksia epäkohdista on tullut valvoville viranomaisille tulvimalla

Sisäministeri Mykkänen: Poliisi ei vielä aloita valtakunnallista tutkintaa vanhustenhoidon epäkohdista

Valvira selvittää vanhusten kuolemantapauksia – Saarikko: Kuolema on joka tapauksessa läsnä ihmisten viimeisissä kodeissa

Jopa 15 vanhuksen epäillään kuolleen laiminlyöntien vuoksi – Esperiä syyttävä omainen: “Oli pitkään tunne, että jotain vakavaa tapahtuu”