1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Mitä korvaa matkavakuutus, Afrikan Isis nousee, rajua lauhtumista odotellaan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Nuori nainen laskettelusukset jalassa pitelee polveaan kaaduttuaan.
AOP

Tiedätkö mitä matkavakuutuksesi korvaa ja mitä ei? Tutustu ennen talvilomareissua vakuutusehtoihin, ettei tule ikäviä yllätyksiä

Matkavakuutus korvaa matkalla sattuneen tapaturman ja sairastumisen hoitokulut sekä vakavissa tapauksissa myös kotiinkuljetuksen. Ennen matkaa todetuista perussairauksista korvataan enintään ensiapuluonteinen hoito matkakohteessa, jos oireet äkkiä ja odottamatta pahenevat matkan aikana.

Kuka väittikään Isisiä kukistetuksi? Järjestön Länsi-Afrikan siipi mellastaa Nigeriassa

Länsiafrikkalainen Nigeria valmistautuu lauantain vaaleihin. Vaalien tärkeimpiä teemoja on maan pohjoisosia riivaava terrorismi. Boko Haram sekä siitä vuonna 2016 irtautunut Länsi-Afrikan provinssin islamilainen valtio ISWAP terrorisoivat kansaa. Ääri-islamilaiseen Isisiin kuuluva ISWAP on hyökännyt yli 40 kertaa Nigerian armeijan tukikohtiin, ja varastanut niistä merkittävän määrän aseita.

Boko Haramin polttama kylä
Naisia tekemässä lähtöä Boko Haramin polttamasta Mairin kylästä koillisessa Bornon osavaltiossa vuonna 2016.EPA

Suomalaiset märehtivät yöllä töitä, ilmastonmuutosta ja jopa kukkien kastelua – "Miksi minusta tulee öisin ylidramaattinen marttyyri?"

Työikäisten unettomuusongelmat ovat yleistyneet, ja moni käyttää öisin valveilla ollessaan aikansa murehtimiseen. Uniasiantuntijoiden mukaan huolenaiheiden vatvominen yöaikaan on yleinen ilmiö, joka voi johtua esimerkiksi väsyneiden aivojen heikentyneestä tunteiden säätelystä. Lähes kolmetuhatta ihmistä kertoi Ylelle öisistä murheistaan verkkosivujemme kautta.

Nainen valveilla sängyssä.
Nikolay Litov / AOP

Poutaa ennen rajua lauhtumista

Keskiviikkona hajanainen lumisadealue on maan länsiosan yllä. Paikoin voi sataa jäätävää tihkua. Idässä ja pohjoisessa on päivällä poutaista ja idässä myös melko aurinkoista. Iltaa kohti sateet yltävät maan itäosaan ennen kaakkoon väistymistään.

Keskiviikon jälkeen päivälämpötila on osassa maata jopa useita asteita nollan yläpuolella, lounaassa jopa yli +5:n asteen.

Keskiviikon sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi