Italian pääministeri puolusti populistihallituksensa toimintaa – ja joutui ryöpytykseen Euroopan parlamentissa

Pääministeri Giuseppe Conten selitykset eivät vakuuttaneet euroedustajia.

Euroopan unioni
Italian pääministeri Giuseppe Conte puhui Euroopan parlamentin täysistunnossa.
Italian pääministeri Giuseppe Conte puhui Euroopan parlamentin täysistunnossa.Patrick Seeger / EPA

StrasbourgItalian pääministeri Giuseppe Conte on puolustanut hallituksensa linjaa Euroopan parlamentin täysistunnossa.

Conte ei nähnyt ongelmaa sen enempää hallituksen hölläkätisessä talouspolitiikassa kuin maahanmuuttolinjauksissakaan, vaikka hänen puheensa joutuivat parlamentin jäsenten pisteliään kritiikin kohteeksi.

– Italia on lähtenyt kasvun ja vakauden polulle, Conte sanoi Italian budjetista, jonka takia hallitus joutui hakaukseen Euroopan komission kanssa vajesääntöjen rikkomisesta.

Budjetti kasvatti Italian alijäämää merkittävästi. Komission suuntaan päädyttiin välirauhaan, kun hallitus suostui lykkäämään kalliiden uudistusten voimaantuloa muutamalla kuukaudella, mikä alensi kuluvan vuoden alijäämän hyväksyttäviin lukemiin.

Conte toisti, että budjetin tarkoitus on lisätä julkisia investointeja ja puhaltaa henkeä Italian talouteen. Hän peräänkuulutti lisää joustoa EU:n budjettisääntöihin ja lisää solidaarisuutta jäsenmaiden välille.

Sätkynukke vai ei?

Conte nostettiin valtaan viime kevään vaalien jälkeen kompromissiratkaisuna puolueiden ulkopuolelta. Todellista valtaa hallituksessa käyttävät La Lega -puolueen johtaja Matteo Salvini ja Viiden tähden liikkeen Luigi Di Maio.

– Miten pitkään aiotte jatkaa Salvinin ja Di Maion sätkynukkena, kysyi liberaaliryhmä Alden ryhmänjohtaja Guy Verhofstadt, joka syytti nykyhallitusta Italian kääntämisestä EU:ta vastaan.

Keskustaoikeiston ryhmänjohtaja Manfred Weber kritisoi hänkin Italian hallitusta kehnosta talouspolitiikasta.

– On luultavasti helpompaa voittaa vaaleja eliitin vastaisena liikkeenä kuin pysyä vallassa eliitin vastaisena liikkeenä, Weber sanoi.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen asetteli sanansa tarkasti vastauspuheenvuorossaan Contelle. Hän kehui monisanaisesti Italian erityisasemaa Euroopan historiassa ja EU:n perustajavaltiona.

Kritiikkiä tuli verhotusti.

– Luottamus on kuin happi. Sitä ei huomaa ennen kuin se loppuu, Katainen sanoi.

– Tehkää mikä on tarpeen, jotta kansanne saisi paremman tulevaisuuden, hän jatkoi.

Kritiikkiä Ranskan ja Italian kiistasta

Contea moitittiin parlamentissa myös Italian ja Ranskan välien pilaamisesta. Ranska veti suurlähettiläänsä Roomasta kotiin sen jälkeen kun Di Maio oli tavannut ranskalaisia keltaliiviliikkeen mielenosoittajia, ja kehunut heidän toimintaansa.

– Näin toimii vastuuton henkilö, Verhofstadt luonnehti Di Maion vetoa.

Conten mielestä kiista ei uhkaa Italian ja Ranskan ikivanhaa suhdetta, koska Di Maio tapasi keltaliivejä puolueensa johtajana eikä hallituksensa edustajana.

– Olen hyvin ylpeä edustaessani kansaani. Minä en ole sätkynukke, Conte sanoi.