Käräjäoikeuden tuomari tänään syytetyn penkillä – toimitti syyttäjän mukaan vahingossa Axl Smithin salakatselun uhrien nimiä medialle

Syyttäjä kertoo aikovansa esittää sekä rangaistus- että korvausvaatimuksen käräjätuomarille.

Axl Smith
Axl Smith
Axl SmithJarno Kuusinen / AOP

Helsingin käräjäoikeuden tuomari istuu tänään syytetyn penkille Helsingin hovioikeudessa. Syyttäjä vaatii hänelle tuomiota tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta Axl Smithin salakatselujutun vuoksi.

Tuomarin epäillään toimittaneen huolimattomuuttaan tiedotusvälineille tuomiosta kappaleen, johon sisältyi salattuja asianosaisten nimiä. Yhteensä seitsemän Smithin uhria on jutussa asianomistajina.

Smith tuomittiin seksikumppaniensa salakuvaamisesta ja tallenteiden esittelystä useille ihmisille. Käräjäoikeus toimitti tuomion helmikuussa 2017 pyynnöstä useisiin uutistoimituksiin.

Viittä asianomistajaa edustava oikeustieteen maisteri Markus Talvio kertoo, että hän tulee esittämään sekä rangaistus- että korvausvaatimuksen käräjätuomarille. Hän ei kuitenkaan vielä kommentoi vaatimusten sisältöä.

Alun perin Talvio pyysi poliisia tutkimaan myös, onko tuomiossa paljastuneita uhrien henkilötietoja käytetty lainvastaisesti mediassa tai paljastettu eteenpäin toimituksista. Poliisi ja Talvio kuitenkin päätyivät rajaamaan selvityksen pois tutkinnasta. Syynä oli se, että selvittäminen olisi Talvion mukaan ollut työlästä. Näin ollen oikeutta käydään vain tuomarin toiminnasta.

Syyteharkinta tehtiin Oikeuskanslerinvirastossa, mutta jutun syyttämisen hoitaa valtionsyyttäjä Mikko Männikkö. Koska syytetty on käräjäoikeuden tuomari, juttua käsitellään ensimmäisenä oikeusasteena hovioikeudessa.

Hovioikeus tuomitsi marraskuussa 2017 Smithin käräjäoikeuden tavoin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Smith tuomittiin 30 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta sekä kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Uhreja oli yhteensä 29.

Tänään käsiteltävän tuomarin virkarikosjutun julkisuudesta päätetään aamulla istunnon aluksi.