Hyppää sisältöön

Guardian: Maahanmuuttoasiamiesten mukaan Trumpin hallinto jatkaa perheiden erottamista Yhdysvaltojen rajalla

Lehden haastattelema nainen kertoo, että hänet erotettiin kahdesta tyttärestään ilman selityksiä.

Keskiamerikkalaisia siirtolaislapsia pyrkimässä Yhdysvaltoihin Garita El Chaparralin raja-asemalla Meksikossa. Kuva: Joebeth Terriquez / EPA

Presidentti Donald Trumpin hallinto on jatkanut lasten erottamista vanhemmistaan Yhdysvaltain ja Meksikon välisellä rajalla, sanovat maahanmuuttoasiamiehet Texasissa. Asiasta uutisoi Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Kodittomia ja siirtolaisia majoittavan Annunciation House -asuntolan oikeudellinen koordinaattori Taylor Levy sanoo, että asuntola saa viikoittain yksi tai kaksi puhelua perheiden erottamisesta. Hänen mukaansa nämä ovat kuitenkin tapauksia vain El Pason alueelta.

Viime vuonna touko- ja kesäkuun välisenä aikana Trumpin hallinto erotti tuhansia lapsia vanhemmistaan osana niin sanottua nollatoleranssipolitiikka, jolla pyrittiin taistelemaan laittomia rajanylityksiä vastaan. Virallisesti lasten erottaminen perheistään lopetettiin heinäkuussa kovan vastustuksen takia.

Osa vanhemmista aikoo haastaa hallinnon oikeuteen

Vaikka perheiden erottaminen on virallisesti lopetettu, Guardian kertoo muun muassa naisesta, joka erotettiin lapsistaan viime vuoden lokakuussa. Nainen kertoo lehdelle, että hän saapui Yhdysvaltoihin Hondurasista, ja että hänen 3- ja 5-vuotiaat tyttärensä vietiin häneltä pois ilman selitystä.

Vasta kuukauden päästä erottamisesta hän sai puhua tyttäriensä kanssa puhelimessa. Sen jälkeen hän sai tavata lapsiaan tunnin ajan kerran viikossa. Vasta neljän kuukauden erossa olon jälkeen lapset pääsivät äitinsä luo.

– Niiden neljän kuukauden aikana olin todella epätoivoinen ja masentunut. Tuntui, etten voinut kontrolloida sitä, mutta tiesin, että minun oli tehtävä parhaani pitääkseni tyttäreni rauhallisina, kun puhuin heille puhelimessa, vaikka en ollut.

He majoittuvat tällä hetkellä El Pasossa, ja viranomaiset käsittelevät naisen turvapaikkahakemusta. Nainen kertoo paenneensa Hondurasista väkivallan ja huonon työtilanteen takia.

Osa lapsistaan erotetuista vanhemmista on ilmoittanut haastavansa Trumpin hallinnon oikeuteen. Heidän mukaansa on käsittämätöntä julmuutta ottaa lapset pois vanhemmiltaan.

.
.