Kittilä-käräjät: Kunta maksaisi enintään 500 euroa vahingonkorvauksia, Anna Mäkelä vaatii 20 000 euroa

Mäkelä on kohdistanut korvausvaatimuksensa syytetyille kuntapäättäjille. Mahdolliset korvaukset voisivat kuitenkin koitua Kittilän kunnan maksettaviksi.

Kittilä
Anna Mäkelä Lapin käräjäoikeudessa 9.10.2018.
Anna Mäkelä Lapin käräjäoikeudessa 9.10.2018.Perttu Ruokangas / Yle

Laittomasti irtisanottu kunnanjohtaja Anna Mäkelä on vaatinut syytetyiltä kuntapäättäjiltä vahingonkorvauksia työsyrjinnän aiheuttamasta kärsimyksestä. Mäkelä on esittänyt vaatimuksen 20 000 euron vahingonkorvauksista.

Korvausvaatimus kohdistuu syytettyihin kuntapäättäjiin, mutta mahdolliset korvaukset voisivat päätyä myös työnantajan eli Kittilän kunnan maksettaviksi. Näin siinä tapauksessa, että Lapin käräjäoikeus toteaisi kuntapäättäjien syyllistyneen tuottamukselliseen, mutta ei tahalliseen toimintaan. Kyse on niin sanotusta isännänvastuusta.

Kunta olisi siinä tapauksessa valmis korvaamaan enintään 500 euroa. Kunta vetoaa henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suositukseen, jossa on mainittu esimerkiksi työsyrjintärikoksista tuomittaessa vahingonkorvauksen määräksi 500-1500 euroa.

Lisäksi Mäkelä vaatii kuntaa korvaamaan oikeudenkäyntikulunsa, mutta tähän kunta vastaa, ettei voi olla vastuussa niistä koska ei ole asianosaisena oikeudenkäynnissä.

Kittilän kunnanhallitus antoi vastauksensa Mäkelän korvausvaatimuksista Lapin käräjäoikeudelle tiistaina.

Mäkelän irtisanomiseen liittyvä oikeudenkäynti jatkuu vielä keskiviikkona Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä syytettyjen kuntapäättäjien loppulausunnoilla. Käräjäoikeuden ratkaisua odotetaan myöhemmin keväällä.

juttua korjattu klo 14.15: Mäkelä on esittänyt korvausvaatimuksensa syytetyille kuntapäättäjille, ei kunnalle kuten jutussa aiemmin sanottiin. Siitä huolimatta mahdolliset korvaukset voisivat päätyä kunnan maksettaviksi.

juttua tarkennettu 15:10: Mahdollisen korvauksen suuruuden suhteen kunta vetoaa henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suositukseen suoritettavien korvausten määrästä.