VR lopettamassa lippujen käteismyynnin junissa – Visa Electron alkaa viimein toimia

Kaukoliikenteen myyntilaitteet uudistetaan. Nuorille suunnattu maksukortti Visa Electron käy jatkossa junissakin.

käteisraha
Konduktööri nousemassa junanvaunuun.
Roger Källman / Yle

VR aikoo lopettaa lippujen myynnin käteisellä rahalla junissaan syyskuussa. VR:n mukaan käteisellä maksetaan junissa jo niin harvoin, ettei myynti jatkossa kata käteisen käsittelykustannuksia. Yli 99 prosenttia suomalaisista maksaa joko ennakkoon tai junassa kortilla.

Uudet myyntilaitteet tulevat kaukojuniin tänä vuonna. Samalla VR on uusimassa verkkokauppansa, mobiilisovelluksensa sekä automaattinsa. Uudella laitteellaan konduktööri voisi rahastaa vain korttiasiakkaita.

Pyrimme tekemään siirtymästä mahdollisimman joustavan. Pitkä siirtymäaika tarjoaa mahdollisuuden totuttautua muiden kanavien ja maksuvälineiden käyttöön, sanoo matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen tiedotteessa.

VR lopetti lähijunissa lipunmyynnin kokonaan jo kesällä 2017.

Visa Electron ei nyt yleensä toimi – kohta yleensä toimii

Aiemmin VR ei ole suositellut junassa maksukorttina Visa Electronia. Etenkin alaikäiset ja nuoret aikuiset käyttävät Electron-korttia, jota pankit myöntävät nuorimmillaan 10-vuotiaille. Pääsääntöisesti se ei ole toiminut konduktöörien tämänhetkisillä laitteilla. Uusissa laitteissa Visa Electron toimii, suurimmaksi osaksi.

– Silti rataverkolla on kohtia, joissa puhelinyhteys ei riitä. Emme voi luvata, että ihan kaikissa kohdissa Visa Electron toimii, sanoo VR:n viestintäpäällikkö Janna Viisterä Ylelle.

Kortti eroaa muista siinä, että se varmentaa aina maksuhetkellä, ettei pankkitili mene miinukselle.

Uusissa laitteissa junan henkilökunnalla on myös kattavammin tietoa matkan etenemisestä.

Lue myös:

Ruotsissa käteisen käymättömyys voi olla jo normaalia – Helsingissä kahvilaketjun testi käteisettömyydestä oli asiakkaille liikaa

Suomalaiset pitävät kiinni käteisestä, vaikka ruotsalaiset siitä luopuvat

Suuri kuntosaliketju lopettaa käteisen käytön Suomessa – seuraavatko muut yritykset perässä?