Varkauden kaupunki on tehnyt rikosilmoituksen Attendon hoivakoti Jalavasta – huumausaineeksi luokiteltavan lääkkeen käyttöä ei ole kirjattu

Rikosilmoitus koskee huumausaineeksi luokiteltavan kipulääkeliuoksen katoamista hoivakodista.

palvelutalot
 Attendo Jalava-hoivakoti Joroisissa
Attendo Jalava-hoivakoti Joroisissa.Timo Hartikainen / Lehtikuva

Varkauden kaupunki on tehnyt rikosilmoituksen Joroisissa sijaitsevasta Attendon hoivakoti Jalavasta. Rikosilmoitusta alettiin valmistella eilen. Itä-Suomen poliisi vahvistaa saaneensa tutkintapyynnön.

Palvelualuepäällikkö Kirsi Laitinen Varkauden kaupungilta sanoo, että huumausaineeksi luokiteltavan lääkeliuoksen Oxynormin käytöstä ei ole Jalavassa pidetty kirjaa, kuten pitäisi tällaisen lääkkeen kohdalla.

– Siellä oli niin vakava tilanne, että tässä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä rikosilmoitus. Kyseessä oli myös suuri määrä tätä lääkettä. Näistä pitäisi aina olla asianmukainen selvitys, kenelle asiakkaalle ne on annettu ja miten, toteaa Laitinen.

Aluehallintoviraston tarkastuskäynnin kertomuksen mukaan kahdesta 120 ml Oxynorm-pullosta on otettu vajaat 10 ml, eikä lopun liuoksen kohtalosta ole tietoa.

Attendolta kerrottiin tiistai-iltana STT:lle, että kateissa ollut kipulääke on palautettu apteekkiin. Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalaisen mukaan epäselvyys kipulääkkeen sijainnista johtui siitä, ettei apteekilta ollut pyydetty kirjallista vahvistusta lääkkeen palautuksesta, eikä siitä ollut kirjausta Jalava-hoivakodin asiakirjoissa.

– Haluamme tietää, onko tässä syytä epäillä rikosta. Meillä on nyt vain Attendolta saatu kertomus, sanoo Varkauden ja Joroisten kotihoidon esimies Kirsi Hynninen.

Hoivakodin toimintaa valvotaan

Aluehallintovirasto teki tarkastuskäynnin hoivakotiin viime viikon tiistaina. Tarkastuksen taustalla oli Varkauden kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta tulleet ilmoitukset ja valvontakäyntien tarkastuskertomusten aiheuttama huoli esimerkiksi henkilömitoituksesta. Attendo on jo lisännyt hoitajia aluehallintoviraston suosituksen mukaisesti.

Varkauden kaupungin edustajat käyvät nyt päivittäin valvomassa hoitokodin toimintaa. Valvontaa tapahtuu myös öisin.

– Tämä teetättää useamman tunnin lisätöitä, mutta tällä hetkellä työtehtävissä tämä valvontatyö on priorisoitu. Hoivakodissa käydään pareittain, kertoo palvelualuepäällikkö Kirsi Laitinen Varkauden kaupungilta.

Korjattu 12.2.2019 klo 14:28: Kotihoidon esimiehen etunimi on Kirsi, ei Liisa, kuten jutussa alunperin luki.