Yläkoululaisille sateli kerrankin suuria kiitoksia – 30 oppilasta uurasti lumen täyttämät vanhusten pihat kuntoon

Koululaiset ottivat kolat ja lapiot käsiinsä ja ryhtyivät hommiin.

lumityöt
30 yläkoulaista lähti koulun naapuriin lumitöihin. Video: Emma Pietarila/Yle
30 yläkoulaista lähti koulun naapuriin lumitöihin. Video: Emma Pietarila/Yle

Lumilapiot ja kolat käyvät kiivaaseen tahtiin lappeenrantalaisen omakotitalon pihalla Ristikankaankadulla. Varhain keskiviikkoaamuna töissä on nuoren näköistä porukkaa.

– Tosi hyvin homma käy, talon omistaja Jouni Sinkkonen sanoo tyytyväisenä.

Ryhmä yläkoululaisia läheisestä Kesämäen koulusta on saapunut auttamaan paikallisia omakotitaloasujia lumitöissä.

– Haluamme kouluttaa nuoria kaikkeen hyvään ja asioihin, joita elämässä tarvitsee, kuten yhteisöllisyyteen, kertoo nuorten lumitalkoiden idean keksinyt Kesämäen koulun opettaja Juha-Pekka Ruokonen.

Iivari Kuukka, Henri Hannala ja Joni Saira
Kesämäen koulun yläkoululaiset olivat urakan aikana hyvin tyytyväisen oloisia. Kalle Schönberg / Yle

Asukasyhdistys auttoi

Lappeenrannassakin lunta on jo noin puoli metriä ja erityisesti omakotitalojen asukkaat ovat ihmeissään jatkuvan lumisateen kanssa. Niinpä Kesämäen koulu otti yhteyttä koulun vieressä olevan Kesämäen alueen asukasyhdistykseen ja kysyi, olisiko sielä sellaisia taloja, jossa apu olisi erityisesti tarpeen. Ja totta toisiaan oli.

– Sieltä löytyi kuusi pientaloa, jossa tarvitaan apua. Viidessä talossa asuu vanhempaa väkeä ja yhdessä iso lapsiperhe, Ruokonen kertoo.

Myös oppilaiden parista löytyi intoa lumitalkoisiin. Mukaan ilmoittautui 30 oppilasta eri luokilta yläkoulusta. Noin puolet vapaaehtoisista oli tyttöjä ja puolet poikia.

Oppilaiden lumenluonti sujuu varmoin ottein.

Jouni Sinkkonen
Jouni Sintyytyväinen saamaansa apuun. Kalle Schönberg / Yle

– Omassakin kodissa on ollut aika paljon lumitöitä, mutta kyllä näitä ehtii koulussakin tehdä, Lappeenrannan Skinnarilassa asuva Henri Hannala. kertoo.

Apu kiitollisena vastaan

1950-luvulla rakennettussa omakotitalossa vaimonsa kanssa asuva Jouni Sinkkonen ottaa lumenluontiavun kiitollisena vastaan.

– Tosi kivaa, että nuoret ovat päässeet apuun. Tässä on joutunut itse kovasti urakoimaan lumitöissä tänä talvena. En ole varmaan koskaan tehnyt näin paljon lumitöitä, kun olen tässä pari vuosikymmentä asunut, Sinkkonen sanoo.

Koululaiset käyvät erityisesti käsiksi korkeisiin lumivalleihin, jotka ovat kasvaneet talon sisääntulotielle.

– Siitä on suuri apu, koska penkat ovat estäneet näkyvyyden tielle. On pitänyt nousta autosta katsomaan pääseekö ajamaan. Nyt sitä ei tarvitse enää tehdä, Sinkkonen sanoo.