Annamme aina terroristien voittaa – vaikka liikenteessä on syytä pelätä enemmän

Nairobin terrori-iskun jälkeen tulee liki päivittäin WhatsApp-viestejä oikeista ja tekaistusta uhista, kirjoittaa Ylen Afrikan-avustaja Liselott Lindström.

terrorismi
Liselott Lindström
Stina Tuominen / Yle

Nairobi“Odota hetki, menen vain turvatarkastuksen läpi”.

Tämän lauseen moni ystävä ja perheenjäsen on tottunut kuulemaan, kun puhuu kanssani puhelimessa.

Laitan käsilaukun ja puhelimen pieneen muovikoriin, huikkaan vartijalle “Sasa!".

Kuuluu piippauksia, “Asante!”, ja sitten ollaan jo metallinpaljastimen läpi.

Tämä on Kenian pääkaupungissa Nairobissa arkea.

Moni nyt koulutaipaleensa aloittanut ei edes tunne Nairobia, jossa ei olisi turvatarkastuksia, aseistettuja vartijoita ja metallinpaljastimia.

Mutta tarkastukset ovat viime vuosina olleet puolihuolimattomia.

Etenkään valkoisena naisena ei tarvinnut useinkaan avata kassiansa vartijalle. Kun autolla ajoi kauppakeskukseen, vartijat katsoivat ikään kuin näennäisesti auton takakonttiin ja hansikaslokeroon, ettei vaan olisi pommia.

Joillakin oli myös autojen alle meneviä peilejä, joilla varmistettiin, ettei auton alle olisi kiinnitetty räjähteitä.

Westgaten kauppakeskuksessa, johon somalialainen terroristijärjestö al-Shabaab iski tuhoisasti vuonna 2013, on myös pommikoiria nuuskimassa sekä sisään kävelevien asiakkaiden tavaroita että sisään ajavia autoja.

Viime kuukauden aikana on tapahtunut suuri muutos. Nyt oikeasti katsotaan minunkin kassiini, ja auton kanssa saa odottaa hyvän tovin ennen kuin pääsee kauppakeskuksen parkkihalliin.

Syy on tammikuun terrori-isku hotelli- ja toimistokompleksiin, jossa kuoli 21 ihmistä.

Mutta tiukat turvatarkastukset luovat periaatteessa vain kuvitellun tunteen turvallisuudesta.

Vaikka ne varmasti myös ennaltaehkäisevät joitakin iskuja, vartijat eivät auta kuin korkeintaan hidastamaan terroristeja todellisen iskun sattuessa.

Niin kävi myös al-Shabaabin tammikuisessa iskussa. Yksi pommeista räjähti juuri hotellin turvatarkastuksessa, ja sen jälkeen terroristit ryntäsivät aseineen sisään hotelliin.

Terrori-iskujen jälkeen on tapana toistaa, että emme anna terroristien voittaa. Mutta annamme kuitenkin.

Reilu viikko hotelli-iskun jälkeen istuin ravintolassa odottamassa ystävääni, kun sain useissa WhatsApp-ryhmissä viestin, että pommi oli räjähtänyt Nairobin keskustassa.

Ravintola vaihtoi telkkarissa pyörineen jalkapallo-ottelun heti uutiskanavan suoraan lähetykseen. Tällä kertaa kyseessä oli onneksi pienempi isku, pari henkilöä loukkaantui lievästi.

Mutta uutinen vaikutti meihin ja päätimme ystäväni kanssa olla menemättä baariin sinä iltana.

Entä jos pommi olikin räjähtänyt väärässä paikassa – tai jos se olikin vain tapa kääntää kaupungin huomio pieneen pommiin, samalla kuin suurempaa iskua suunniteltiin muualle?

Annoimme siis terroristien voittaa.

Viime viikkoina suurlähetystöiltä on tullut jatkuvasti varoituksia.

Etenkin Yhdysvaltain ja Kanadan suurlähetystöt varoittivat kansalaisiaan liikkumasta Nairobin suosituissa hotelleissa ja ravintoloissa. Myös turistien suosimista rannikkokohteista kannattaa heidän mukaansa pysyä poissa “uskottavien uhkakuvien” takia.

Jos varoituksiin on uskominen, olisi siis parasta pysyä vain kotona.

Lähes joka päivä joku varoittaa jostain uhasta, ja viestit vain lisäävät ihmisten pelkoja ja epäluuloja. Jotkut “hassuttelijat” myös ratsastavat ihmisten pelolla.

Kotini lähistöllä sijaitsevassa kauppakeskuksessa oli kuulemma suuri poliisioperaatio muutama päivä sitten. Viesti levisi WhatsApp-ryhmissä ja ihmisiä kehotettiin pysymään poissa.

Kauppakeskuksen ohi ajanut ystäväni totesi, ettei siellä ollut yhtään mitään tavallisesta poikkeavaa.

Kaiken tämän sanoneena on tietenkin järkevää pysyä valppaana. Kun asuin Ugandassa muutama vuosi sitten, sielläkin varoiteltiin uhkaavista iskuista. Otin tavakseni katsoa aina ravintoloissa, mistä pääsee nopeiten ulos, jos jotain tapahtuu.

Koska muutan omaa käyttäytymistäni heidän mukaansa, olen siis periaatteessa antanut terroristien voittaa. En silti ole koskaan pelännyt terrori-iskua.

On olemassa paljon pelottavampi paikka, jossa pelkään lähes päivittäin. Lähes joka kerta, kun matkustan autolla koen jonkin läheltä-piti-tilanteen.

Keniassa kuolee liikenneonnettomuuksissa tuhansia ihmisiä joka vuosi. Olen nähnyt monia liikenneonnettomuuksia ja pari kadulla makaavaa ruumistakin.

Täällä liikenteessä on todellakin syytä pelätä, muttemme silti anna pelon voittaa. Hyppäämme joka päivä autoon tai moottoripyörän selkään, vaikka tiedostamme riskit.

Jos kerran terroriuhkista varoitetaan niin tiheään, ehkä viranomaisten olisi syytä myös kehottaa meitä pysymään kotona ja poissa liikenteestä.

Aiheesta voi keskustella maanantaina 18. helmikuuta 2019 kello 21 saakka.