Rakennusliiton Suokas: Rekisteri poistaisi haamuhoitajat – “Yritykset tekevät voittoa vähentämällä hoitajia, pelkkä luottamus ei riitä”

Hoiva-alalla voitaisiin ottaa käyttöön samanlainen työntekijöiden rekisteröinti kuin rakennusalalla, sanoo Rakennusliiton Kyösti Suokas. Lähi- ja perushoitajien liitto tukee ehdotusta.

Haamuhoitaja
rollaattori käytävällä
AOP

Rakennusalalta siivottiin harmaata taloutta kuusi vuotta sitten ottamalla käyttöön veronumero, jolla kaikkien rakennuksilla töissä olevien tulee tunnistautua. Rakennusliiton varapuheenjohtajan Kyösti Suokkaan mielestä järjestelmä auttaisi kitkemään myös vanhusten hoivakodeissa paljastuneita haamuhoitajia.

Valvira on kertonut törmänneensä useisiin tapauksiin, joissa hoivakotien työvuorolistoja ja hoitajamitoitusta on paisutettu merkitsemällä hallintohenkilökuntaa hoitajiksi.

Suokkaan mukaan ongelman poistaisi yksinkertainen kulunvalvontajärjestelmä, johon rekisteröitäisiin jokaisen henkilökuntaan kuuluvan tunnistetiedot ja hänen ammattipätevyytensä. Työntekijät leimaisivat rekisterikorttinsa töihin tullessaan, jollon järjestelmästä nähtäisiin keitä hoivakodissa on töissä. Valvova viranomainen voisi järjestelmästä seurata eri hoivakotien työvoimatilannetta.

– Järjestelmä poistaisi välittömästi haamuhoitajaongelman, arvioi Suokas Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

"Pitää tehdä ratkaisuja jotka tekevät välistävedon mahdottomaksi"

Vanhustenhoidossa paljastuneet epäkohdat osoittavat, että omavalvonta ei toimi, sanoo Suokas. Tilanne oli samankaltainen rakennusalalla, jossa ennen veronumeron käyttöönottoa käytettiin paljon pimeää työvoimaa.

– Silloin kun puhutaan liiketoiminnasta, kun yritykset pystyvät tekemään voittoa sillä että palkkaavat vähemmän hoitajia kuin on sovittu, ei siinä pelkkään luottamukseen oikein voi loputtomiin perustaa. Pitää tehdä ratkaisuja, jotka tekevät välistävedon mahdottomaksi, tai ainakin vaikeuttavat sitä.

Suokkaan mukaan veronumeron kaltainen valvontajärjestelmä olisi hoitoalalla myös työntekijöiden etu. Osa ongelmista on selvinnyt juuri hoitohenkilökunnan tekemien ilmoitusten perusteella.

– On aivan kohtuutonta vaatia että yksittäinen hoitaja joutuu riitelemään työnantajansa, kansainvälisen konsernin kanssa hoitajamitoituksesta. Mutta jos tälläinen valvontajärjestelmä olisi, siitä nähtäisiin automaattisesti onko hoivakodissa riittävästi henkilökuntaa, sanoo Suokas.

SuPer: Vihreää valoa valvonnan lisäämiselle

Lähi- ja perushoitajien liitto SuPer suhtautuu esitykseen myönteisesti. Työaikavalvonnan kaltainen järjestelmä poistaisi työantajien kikkailun hoitajamitoituksella, sanoo Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

– Valvontajärjestelmä osoittaisi keitä hoivakodissa oikeasti on paikalla ja kuinka pitkiä päiviä he tekevät, muistuttaa Paavola.

Hoitohenkilökunnan rekisteröiminen ei Paavolan mukaan ole ongelma, koska terveydenhoitoalan ammattihenkilöstö on jo nyt rekisteröity Valviran Terhikki- ja Suosikki -rekistereihin. Uuden valvontajärjestelmän kustannukset SuPer jättäisi työnantajien maksettavaksi.

Lue lisää: Kristillisten Sari Essayah: Vanhusten hoivakotien haamuhoitajat kitkettävä hoitajarekisterillä