1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyysturvan aktiivimalli

Hallituspuolueet torppaamassa aktiivimallin kumoamisen – oppositio pitää mallia kohtuuttomana

Valiokunnan ehdotuksen mukaan aktiivimallin vaikutuksia muun muassa työttömien toimeentuloon pitää seurata.

työttömyysturvan aktiivimalli
Mielenosoittajia Eduskunnan rappusilla.
Jarno Kuusinen / AOP

Eduskunta on hylkäämässä aktiivimalliin muutoksia vaatineen kansalaisaloitteen.

Asiaa eduskunnassa valmistellut sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa aloitteen kumoamista. Valiokunnan mietinnön mukaan aktiivimalli on jo muuttumassa muun muassa siltä osin, että työttömät voivat osoittaa aktiivisuutta alkuperäistä esitystä useammalla tavalla.

Kansalaisaloitteen allekirjoittaneet yli 140 000 kansalaista ovat vaatineet, että viime vuoden alusta voimaan tullut aktiivimalli kumotaan mahdollisimman pian. Malli rankaisee aloitteen mukaan kansalaisia kohtuuttomasti työttömyysturvan menetyksillä. Allekirjoittaneiden mukaan työttömät eivät voi vaikuttaa tarjottaviin palveluihin eikä työnantajien hylkäämiin hakemuksiin.

Aloitteen kumoamista ovat ehdottaneet eduskunnan hallituspuolueet. Eduskunta äänestää kansalaisaloitteesta valiokunnan mietinnön pohjilta.

Valiokunta: mallin työllisyys- ja toimeentulovaikutuksia seurattava

Valiokunnan mukaan aktiivimallin muutoksia viimeistellään parhaillaan myös sosiaali-ja terveysministeriön vetämässä työryhmässä. Valiokunta edellyttää kuitenkin, että mallin vaikutuksia työttömien asemaan ja työllistymiseen seurataan.

Mallin toimivuutta pitää valiokunnan mukaan arvioida siltä pohjilta. kuinka hyvin se on lyhentänyt työttömyyttä ja parantanut työllistymistä.

Valiokunnan mukaan aktiivimalli ei saa johtaa siihen, että työttömät ajautuvat riippuvaiseksi työttömyystuen leikkausten takia toimeentulotuesta. Toimeentulotuen saajien määrä on kasvanut reilulla prosentilla viime vuonna, mutta valiokunnan arvion mukaan se, kuinka moni uusi asiakas johtuu aktiivimallista on vielä epäselvää.

Aktiivimallissa on valiokunnan mukaan epäkohtia muun muuassa keinoissa, joilla työttömät osoittavat aktiivisuuttaan työmarkkinoilla.

Oppositio hylkäisi aktiivimallin kohtuuttomana

Mietintöön sisältyy neljä oppositiopuolueiden vastalausetta (siirryt toiseen palveluun), joiden mukaan kansalaisaloite pitäisi hyväksyä.

Malli on opposition mukaan leikannut kohtuuttomasti muun muassa ikääntyneiden tai esimerkiksi työkyvyttömien sekä osatyökykyisten työttömien ennestään pieniä tuloja. Lisäksi malli kohtelee työttömiä maan eri osissa eri tavalla.

Hallituksen esittämät muutokset malliin eivät ole opposition mukaan riittäviä.

Työttömien mahdollisuuksia täyttää aktiivimallin vaatimukset laajennetaan 1. huhtikuuta. Muutoksella laajennetaan joukkoa, joiden järjestämä työllisyyttä edistävä toiminta hyväksytään mallin edellyttämäksi aktiivisuudeksi.

Lue myös:

Eduskunta keskusteli aktiivimallin kumoamisesta kansalaisaloitteen pohjalta – Yle seurasi hetki hetkeltä

Näin aktiivimalli iskee yli 100 000 suomalaiseen: Peruspäiväraha ja työmarkkinatuki pienenevät 32,40 euroa kuukaudessa

Lue seuraavaksi