Hyppää sisältöön

Sakkotehtailu ei enää kannata – Eduskunta on hyväksynyt muutoksen, jossa joutuu seitsemännella sakolla vankilaan

Vankila uhkaa tällä hetkellä noin 10 000 sakkotehtailijaa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen esittää elinkeinoriitalautakuntaa ratkomaan pienyritysten riitoja Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Eduskunta on hyväksynyt tänään äänin 154-22 hallituksen esityksen sakon muuntorangaistuksen käytön laajentamisesta. Uudistus tarkoittaa sitä, että toistuvasti samanlaisiin rikkomuksiin syyllistyneen sakot tulee jatkossa ohjata poliisilta käräjäoikeuden käsiteltäväksi, ja tekijä voi päätyä vankilaan.

Jos tekijä saa samoista syistä seitsemän kertaa vuodessa sakot, sakon voi muuttaa tuomioistuimen päätöksellä vankeudeksi. Näin toistuvasti samasta rikoksesta kiinnijääneet eivät voi enää välttyä rangaistukselta.

Jos sakkoja ei saada perittyä, vain tuomioistuin voi muuttaa sakot vankeudeksi, poliisi ei tähän pysty.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan lakimuutos vahvistaa rangaistusjärjestelmän uskottavuutta ja lain kunnioittamista, kun toistuvista rikoksista tulee jatkossa rangaistus, eikä tekijä pääse kuin koira veräjästä.

– Hyväksytyn lainmuutoksen mukaan poliisin tulee ohjata sakkorikos käräjäoikeuden käsiteltäväksi silloin, kun toistuvasti sakkoja saaneen henkilön toiminta osoittaa piittaamattomuutta. Tällaisessa tilanteessa muuntorangaistus olisi perusteltua suorittaa viime kädessä vankilassa, Häkkänen sanoo tiedotteessa.

Esityksessä mainittuja toistuvia rikosasioita on poliisin ja syyttäjälaitoksen arvioiden mukaan noin 9 600 vuosittain. Niin moni kuuluu riskiryhmään, jota uusi lainmuutos uhkaa. Teot ovat useimmiten näpistyksiä sekä kulkuneuvon kuljettamisia oikeudetta, ja ne kasautuvat tyypillisesti samoille henkilöille.

Esimerkiksi vuoden 2017 aikana yli seitsemään näpistykseen syyllistyi noin 900 henkilöä. Arvioiden mukaan uudistus kasvattaisi keskimääräistä päivittäistä vankilukua runsaalla 30 vangilla.

Häkkäsen mukaan sääntelyn kiristämisen lisäksi lainmuutos parantaa edellytyksiä ohjata muuntorangaistusta suorittava vanki päihdekuntoutukseen. Suuri osa sakkorikoksiin toistuvasti syyllistyvistä on päihdeongelmaisia ja vakavasti syrjäytyneitä.

Sakon muuntorangaistuksen käyttöalan laajentaminen on osa ministeri Häkkäsen laatimaa rangaistusten kiristämisen pakettia. Uudistuksen toteuttamiseen varattiin kehysriihessä 10,8 miljoonan euron vuotuinen määräraha poliisille, syyttäjille, tuomioistuimille ja Rikosseuraamuslaitokselle.

Ehdotettujen uudistusten voimaantulo edellyttää vielä muutoksia poliisin ja oikeushallinnon tietojärjestelmiin. Niiden arvioidaan valmistuvan viimeistään vuonna 2021.

Lue lisää:

.
.