1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leopardi

Biologit valokuvasivat äärimmäisen harvinaisen afrikkalaisen mustan pantterin Keniassa

Nuori naaras tallentui riistakameraan luonnonsuojelualueella.

Brittiläisen luontokuvaajan Will Burrard-Lucasin asettama kamera-ansa taltioi mustan pantterin Laikipian ylängöllä Keniassa. Kuva: Will Burrard-Lucas

Brittiläisen luontokuvaajan Will Burrard-Lucasin kamera-ansa taltioi (siirryt toiseen palveluun)mustan leopardin Laikipian ylängöllä Keniassa.

Mustia leopardeja kutsutaan toisinaan myös mustiksi panttereiksi. Valokuvat eläimestä julkaistiin tammikuussa African Journal of Ecology -tiedejulkaisussa.

Kuvausryhmään kuulunut amerikkalaisen San Diegon eläintarhan tutkija Nick Pilford kertoi CNN:lle (siirryt toiseen palveluun), että edellisen kerran musta leopardi on valokuvattu Afrikassa vuonna 1909.

Pilfordin mukaan he saivat kuvattua salaperäisen eläimen kuukausien tarkkailun ja odottelun jälkeen Loisaban suojelualueella.

National Geographic kirjoittaa viestipalvelu Twitterissä, että Keniassa on tehty aiemminkin havaintoja mustista leopardeista, mutta valokuvat niistä ovat harvinaisia.

Kuva: Will Burrard-Lucas

Musta väri johtuu melanismista

Kuviin tallentui uljas, pikimusta naarasleopardi. Pilfordin mukaan eläimen musta turkki johtuu melanismiksi kutsutusta geenimutaatiosta, joka aiheuttaa pigmentin ylituotantoa. Ominaisuus on albinismin vastakohta.

National Geographicin (siirryt toiseen palveluun) mukaan nuori, musta kissa liikkui suuremman, normaalivärisen leopardin seurassa. Tutkijat olettavat, että suurempi yksilö oli mustan naaraan emo.

– Melanismia esiintyy noin 11 prosentilla maailman leopardeista. Suurin osa näistä leopardeista elää Kaakkois-Aasiassa. Mustat leopardit ovat äärimmäisen harvinaisia Afrikassa ja ennen artikkelimme havaintoja edellinen vahvistettu havainto oli vuonna 1909 Etiopiassa, Pilford sanoi CNN:lle.

Pilfordin mukaan leopardin turkki näyttää mustalta päivänvalossa, mutta lajille tyypilliset turkin laikut erottuvat yöllä infrapunakuvissa.

Afrikasta löytyi lisää kuvia

Kenialainen Daily Nation -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi keskiviikkona, että lehden kuvajournalisti Phoebe Okall kuvasi Ol Jogin suojelualueella mustan leopardin vuonna 2013. Lehti on julkaissut Okallin ottaman kuvan verkkosivuillaan.

CNN:n mukaan on epäselvää, julkaisiko kenialaislehti valokuvaajansa otosta vuonna 2013.

National Geographicin mukaan myös Ol Ari Nyiron suojelualueen työntekijöillä on halussaan hyvälaatuinen valokuva mustasta leopardista. Kuva on otettu vuonna 2007.

Tutkijat arvelevat nyt, että mustat leopardit saattavat olla yleisempiä Keniassa kuin muualla Afrikassa.