Hyppää sisältöön

Pakkoprostituution uhri Itohan Okundaye joutuu lapsensa kanssa takaisin Italiaan – ihmiskaupan valvoja kyseenalaistaa Suomen viranomaisten palautuspäätökset

Suomi ei täytä kansainvälisiä velvoitteitaan ihmiskaupan uhrien suojelemiseksi, asiaa seuraava viranomainen sanoo.

Itohan Okundaye on kertonut tarinaansa Suomessa Toisenlaisia tarinoita -kampanjassa. Kuva: www.toisenlaisiatarinoita.fi

Kymmenen vuotta sitten Itohan Okundayella ei ollut vaihtoehtoja.

Nigerialainen nuori nainen joutui myymään itseään kadulla Italiassa, sillä "velka" häntä huijanneelle parittajalle piti saada maksettua.

Nyt Itohan Okundaye pelkää jälleen tulevaa. Reilu viikko sitten Okundayen tulevaisuudensuunnitelmat Suomessa romahtivat. Hän sai Suomen viranomaisilta käännytyspäätöksen.

Poliisi voi hakea äidin ja viisivuotiaan pojan minä päivänä tahansa ja laittaa lennolle Italiaan.

– Poikani oli jo suunnitellut, että haluaa huoneeseensa siniseksi maalatun oven, sinisen peiton ja sängyn. Hänen sydämensä särkyi, kun kerroin hänelle tästä, Okundaye kuvailee helsinkiläisen kirjaston aulassa.

Itohan Okundaye. Kuva: Ville Tapio / Yle

"Suuri riski joutua ihmiskaupan uhreiksi"

Okundaye on yksi tuhansista nigerialaisista naisista, jotka on huijattu Benin Cityn alueelta Eurooppaan pakkoprostituutioon.

Viisi vuotta sitten Okundaye tuli Italiasta Suomeen hakemaan oleskelulupaa.

Viiden Suomessa vietetyn vuoden aikana poliisi on haastatellut Okundayen kerran kasvokkain. Tuore käännytyspäätös on tehty pelkän kirjallisen arvion perusteella.

Päätöksen perusteena on, etteivät kriteerit oleskeluluvan myöntämiseksi ihmiskaupan uhrina täyty.

Itohanin kotikaupungissa Benin Cityssä Etelä-Nigeriassa suuri osa väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Ihmiskaupan vastaista työtä tekevässä FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:ssä on seurattu Okundayen tapausta tarkasti. Vapaaehtoispohjalta toimiva kansalaisjärjestö on tuonut Okundayen tarinan julkisuuteen tämän aloitteesta Toisenlaisia tarinoita -kampanjassa (siirryt toiseen palveluun).

Järjestön puheenjohtaja Erna Alitalo sanoo olevansa järkyttynyt ja surullinen Okundayen käännytyspäätöksestä.

– Monet ihmiskauppaa seuraavat järjestöt ovat todenneet, että Italiaan palautettavilla on suuri riski joutua uudelleen ihmiskaupan uhreiksi, Alitalo sanoo.

FinnWID - Naiset kehitystyössä ry:n puheenjohtaja Erna Alitalo. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Maahanmuuttoviraston asiantuntijat ja muut viranomaiset tekivät kaksi vuotta sitten tiedonhankintamatkan Italiaan. Silloin selvisi, että Italian järjestelmä ihmiskaupan uhrien auttamiseksi on pahasti ylikuormittunut (siirryt toiseen palveluun). Ongelmia on ollut myös tiedonkulussa.

Virasto päätti, ettei ihmiskaupan uhreiksi joutuneita pienten lasten yksinhuoltajaäitejä käännytetä Italiaan. Muiden kuin pienten lasten äitien kohdalla Suomen viranomaisten pitää varmistaa, että uhri saa apua ja tukea.

Viisivuotiaan lapsen äiti Okundaye ollaan kuitenkin käännyttämässä Italiaan.

Suomi ei suojele uhreja riittävästi

Ihmiskaupan uhrien tilanne herättää huolta myös yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa, joka on ihmiskaupasta Suomessa raportoiva viranomainen.

– Kynnys on niin korkealla, että vain osa ihmiskaupan uhreista pystyy täyttämään edellytykset saada oleskelulupa. Siksi moni uhri palautetaan tai saa kielteisen oleskelulupapäätöksen, toteaa ylitarkastaja Venla Roth.

Ihmiskaupan uhreilla on ulkomaalaislain mukaan mahdollisuus hakea erityistä oleskelulupaa. Kriteerit oleskeluluvan myöntämiselle ovat kuitenkin tiukat.

Jotta oleskeluluvan voisi saada, epäillystä ihmiskaupasta pitäisi olla avattu esitutkinta Suomessa tai uhrin pitäisi olla "erityisen haavoittuvassa asemassa". Rothin mukaan tätä edellytystä on sovellettu osittain epäjohdonmukaisesti ja epäselvästi.

Suomi on kansainvälisissä sopimuksissa sitoutunut auttamaan kaikkia Suomessa oleskelevia ihmiskaupan uhreja. Suomi on myös luvannut ehkäistä sitä, että käännytettävät joutuisivat uudelleen uhreiksi käännytyksen jälkeen.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että näin ei käytännössä aina tapahdu, Roth sanoo.

Ylitarkastaja Venla Roth vastaa ihmiskaupparaportoinnista Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa. Kuva: Sasha Silvala / YLE

Kun Suomen viranomaiset tekevät käännytyspäätöksiä, heidän pitäisi myös arvioida sitä, onko käännytettävillä riski joutua uudelleen ihmiskaupan uhreiksi. Arviossa pitäisi huomioida uhrin ja lasten tarpeet ja se, mitä apua uhrille on kohdemaassa tarjolla. Tämäkään ei yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan aina toteudu.

Ihmiskaupan uhreiksi joutuneet ovat Rothin mukaan usein yksinhuoltajaäitejä, joilla on pieniä lapsia. Hän kantaakin huolta lasten asemasta käännytystilanteissa.

– Millaisiin olosuhteisiin lapsi joutuu? Pääseekö hän terveydenhuoltoon, kouluun, onko asunto ja ruokaa? Roth kysyy.

Rothin mielestä eduskuntavaalien alla poliitikkojen olisi syytä pohtia, pitäisikö ulkomaalaislakia muuttaa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on suositellut eduskunnalle (siirryt toiseen palveluun), että kynnystä myöntää ihmiskaupan uhrille oleskelulupa pitäisi madaltaa.

Toisaalta kansainväliset sopimuksetkaan eivät vaadi Suomea antamaan oleskelulupaa kaikille ihmiskaupan uhreille.

Maahanmuuttovirasto: "Olemme aloittaneet laillisuuden valvonnan"

Maahanmuuttovirastossa Itohan Okundayen tapaus on huomattu. Ylijohtaja Jaana Vuorio toteaa Ylelle, ettei hän voi ottaa kantaa yksittäiseen tapaukseen.

– Kun kriittistä palautetta tulee, otamme asian tarkasteluun ja katsomme, onko kaikki mennyt siinä säännöstömme ja sisäisten ohjeiden mukaan. Tämä on tällä hetkellä meillä käynnissä, Vuorio sanoo.

Vuorion mukaan Maahanmuuttovirasto valvoo päätöstensä laatua ja laillisuutta, jotta päätökset olisivat yhdenmukaisia. Tarkoituksena on, että jos virheitä on tapahtunut, niitä ei tulisi enää jatkossa.

Maahanmuuttovirastolla on ihmiskauppaan perehtyneitä asiantuntijoita, jotka pyrkivät varmistamaan päätösten yhdenmukaisuuden. Viime vuosina 34 nigerialaista on saanut ihmiskaupan uhreina oleskeluluvan Suomesta.

– Lapsen edun arvioimisessa on aina kehittämisen varaa. Yritämme parhaamme, mutta se ei ole yksinkertaista. Lastensuojelun ammattilaiselta ei ole aina helppoa saada lausuntoa, Vuorio sanoo.

"Viattomuuteni varastettiin minulta"

28-vuotias Okundaye on kotoisin ihmiskaupan lähtökaupunkina tunnetusta Benin Citystä. Kouluikäisenä Okundaye siivosi toria auttaakseen köyhää perhettään saamaan toimeentulon.

Okundayelle tarjoutui tilaisuus parempaan tulevaisuuteen, kun sukulainen tarjosi 15-vuotiaalle tytölle menolippua Eurooppaan ja työpaikkaa Italiassa. Salakuljettajat järjestivät hänelle väärennetyt paperit ja lentomatkat Norsunluurannikolta Tunisian kautta Espanjaan.

Espanjasta Okundayen matka jatkui Italiaan, jossa karu totuus alkoi vähitellen paljastua.

– Madame vei minut kadulle, jossa hän sanoi: "Sinun pitää kävellä täällä, tällaista työ on. Ja joudut maksamaan minulle 40 000 euroa", Okundaye kertoo.

Katso Ulkolinjan dokumentti:

Rejoice on yksi Naiskaupan ytimessä -dokumentin haastateltavista.

Okundaye sanoo, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin totella madamea eli parittajaa, joka pakotti hänet prostituutioon Napolin kaduilla. Muuten hänen perheensä olisi joutunut vaikeuksiin.

– Itkin usein kadulla niiden kertojen jälkeen, koska se tuntui niin pahalta. Viattomuuteni ja teini-ikäni varastettiin minulta, hän sanoo.

Okundaye sai viidessä vuodessa velkansa maksettua. Hän muutti pois Napolista ja yritti saada Italiasta apua ihmiskaupan uhrina, mutta tuloksetta.

Nuori nainen odotti samalla lasta. Hän halusi aloittaa elämänsä puhtaalta pöydältä ja opiskella itselleen ammatin.

Okundaye oli kuullut Suomen ilmaisesta koulutusjärjestelmästä ja päätti hakea Suomesta turvapaikkaa vuonna 2014.

Ensimmäinen käännytys epäonnistui

Okundaye yritettiin käännyttää Italiaan ensimmäisen kerran vuonna 2016. Tuolloin hän ja hänen kaksivuotias Suomessa syntynyt poikansa saivat ensimmäisen kielteisen oleskelulupapäätöksen.

– Kolme poliisia ilmestyi yllättäen ovelleni ja käski alkaa pakata. Se oli todella stressaava tilanne, etenkin pienen lapsen kanssa, Okundaye muistelee.

Perillä Italian poliisi kuitenkin laittoi Okundayen ja hänen poikansa samana päivänä paluukoneeseen Helsinkiin. Tieto käännytyksestä ei ollut kantautunut Italiaan asti.

Suomessa Okundaye haki turvapaikkaa uudestaan ja sai jälleen kielteisen päätöksen syksyllä 2017. Tämän jälkeen hän haki oleskelulupaa sillä perusteella, että hän on joutunut ihmiskaupan uhriksi. Tuorein päätös liittyy tähän hakemukseen ja perustuu vuoden 2016 kielteiseen päätökseen.

– En ole ollut viiteen vuoteen puhuttelussa. Miten päätöksen jonkun elämästä voi tehdä pelkän paperihakemuksen perusteella? Okundaye ihmettelee.

Okundaye ei tiedä, mitä hänelle ja lapselle tapahtuu, jos heidät käännytetään. Turvaverkkoja Italiassa ei viiden vuoden jälkeen ole.

– Pääseminen pois prostituutiosta on todella vaikeaa. Se vaatii Jumalan armoa. En halua enää koskaan palata siihen, Okundaye sanoo.

Lisää aiheesta:

Katsottavissa Yle Areenassa: Ulkolinja: Naiskaupan ytimessä

Aiheesta muualla: