Ulosmarssilla pidettiin ääntä Parolan lukion puolesta: "Kenen koulu? Meidän koulu!"

Kuntalaisaloite keräsi paljon uusia allekirjoituksia, kun lukiolaisten ulosmarssi päättyi Hattulan kirjastolle Juteinitalolle.

Ulosmarssi
Nuoria ulosmarssilla Parolan lukiosta
Ulosmarssi alkoi lukiolta kello 12.30 keskiviikkona.Tiina Kokko / Yle

– Lukio! Lukio! Lukio!

Hattulan Parolan lukion opiskelijat järjestivät keskiviikkona ulosmarssin lukionsa puolesta. Äänekkäin vaatimushuudoin marssijat pitivät opinahjonsa puolta. Lopulta marssi päättyi kirjaston pihalle, minne kokoontui suuri joukko nuoria ja aikuisiakin. Lukiolta mukana oli parisataa nuorta.

Nuoria ulosmarssilla Parolan lukiosta
Tiina Kokko / Yle

– Meidän koulu! Kenen koulu? MEIDÄN KOULU! nuoret huusivat.

Hattulan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Herkko Korhonen oli mukana marssilla opiskelijakunnan hallituksen jäsenenä.

– Kannatan lukion säilyttämistä. Toivon, että päättäjät huomaavat, että on ääntä joukon takana. Kyllä tästä varmasti jotain tulosta saadaan. Lukio on tosi iso osa palveluja varsinkin nuorille.

Korhonen kuvailee lukiotaan lämpimin sanoin:

– Vähän pieni ja piskuinen, sisukas. Vähän niin kuin tavallinen suomalainen. Aina ollaan kaupungin kouluja vähän niin kuin hätyyttelemässä ja tulokset ovat olleet kovia.

Nuoria marssimassa ulos Parolan lukiolta
Tiina Kokko / Yle

Marssin jälkeen opiskelijoilla ja kuntalaisilla oli mahdollisuus allekirjoittaa kuntalaisaloite (siirryt toiseen palveluun) (Kuntalaisaloite.fi). Siinä vaaditaan kansanäänestyksen järjestämistä Parolan lukion lakkauttamisesta.

Herkko Koskinen on myös luonut verkkoadressin (siirryt toiseen palveluun) (Adressit.com), jonka allekirjoittamalla voi ilmaista kannatuksensa lukion säilymiselle. Adressi on keskiviikkoiltapäivään mennessä kerännyt noin 700 allekirjoitusta.

Kuntalaisaloitteen allekirjoittajia Hattulan kirjastossa
Tiina Kokko / Yle

Hattula etsii parhaillaan säästökeinoja, ja yksi niistä on omasta lukiosta luopuminen. Lukiolaiset eivät ehdotusta purematta niele, sanoo opiskelijakunnan rahastonhoitaja Fia Kaila Parolan lukiosta.

– Halutaan osoittaa, että ollaan ehdottomasti tätä vastaan, että valtuuston jäsenet kääntäisivät päänsä. Toivotaan vaan, että he tajuaisivat kuinka tärkeä tämä lukio on koko Hattulan kunnalle ja kaikille nuorille. Kyllä Hattula menettää vetonsa nuoria kohtaan.

– Tämä on erittäin hyvä lukio, yksi seutukunnan parhaista, yhteisöllinen ja erittäin hyvä paikka opiskella, Kaila kehuu.

Kuntalaisaloitteen allekirjoittajia Hattulan kirjastossa
Niko Rinne oli yksi allekirjoittajista pitkässä jonossa.Tiina Kokko / Yle

Niko Rinne valmistui kaksi vuotta sitten Parolan lukiosta. Hän tuli kirjoittamaan nimeään aloitteeseen, koska kokee lukion lakkauttamisen vääränä. Hän kertoo saaneensa lukiosta hyvät eväät elämään.

– Usein isoissa kouluissa on niin isot ryhmäkoot ja oppilasmäärät, että siellä tuijotetaan vain tuloksia ja numeroita. Pienissä kouluissa keskitytään enemmän ihmisiin henkilöinä.