Hamletin kuningasroolia ovat esittäneet Pelle Hermanni, Sherlock Holmes ja komisario Palmu – listasimme 10 kiinnostavinta Tanskan prinssiä

William Shakespearen kirjoittama Hamletin rooli on näyttelijöiden tulikoe. Nyt haasteen ottaa vastaan nuori Jussi Nikkilä.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

1

Jussi Nikkilä Turun kaupunginteatterissa 2019

Ollako vai eikö, siinä pulma. Ja sitä pohtii Jussi Nikkilä (s. 1982), joka näyttelee Turun kaupunginteatterin Hamletin.

Nikkilä on vasta 36-vuotias, mutta hankkinut jo Shakespeare-kannuksia. Hän on opiskellut brittikirjailijaa lontoolaisessa teatterikoulussa ja ohjannut Rikhard III:n ja Julian & Romeon Kansallisteatteriin. Turussa nähtävä Hamlet on kuitenkin näyttelijä Nikkilälle ensimmäinen Shakespeare-rooli ammattiteatterissa.

– Hamlet ei osaa päättää mitään. Ja se on minulle tärkeä asia: Miten Hamlet, joka pohtii, puhuu, sanallistaa kaiken ja purkaa kiukkuaan puhumalla, miten hän menee kohti väkivaltaa, toimintaa ja päätöksentekoa sekä oman viattomuuden ja herkkyyden musertamista, Nikkilä pohtii.

Turun kaupunginteatterin Hamletin ensi-ilta on 15. helmikuuta. Esityksen ohjaa Paavo Westerberg.

Jussi Nikkilän Hamlet saa kuolleelta isältään tehtävän kostaa tämän murha. Murhaaja on Hamletin setä, Claudius (Eero Aho). Kuva: Otto-Ville Väätäinen

2

Elli Tompuri Suomen kiertueella 1913

Maailmankuulu ranskalainen Sarah Bernhardt (1844–1923) näytteli Hamletin housuroolin vuonna 1899. Eipä aikaakaan, kun sama ihme, nainen Tanskan prinssinä, nähtiin myös Suomessa. Vuosi oli 1913 ja näyttelijänä aikansa kohuttu tähti, 33-vuotias Elli Tompuri (1880–1962). Nais-Hamletissa oli hauskaa tuplakierrettä. Vielä Shakespearen aikaan kaikki roolit, myös naisten osat esitti mies.

Tompuri näytteli Hamletia kiertueella ja sai ristiriitaisen vastaanoton. Satakunnan Sanomat tiesi kertoa, että Hamlet esitettiin ääriään myöten täydelle huoneelle. “Voi olla eri mieltä siitä, mistä määrästä tämä osa sopii naisen näyteltäväksi, mutta kuitenkin saattaa sanoa, että rouva Tompuri antoi Hamletista erittäin mieleenpainuvan kuvan.”

Helsingin Sanomien kriitikko huomautti, että “On luonnollista että osan esittäminen tuottaa naiselle tavatonta vaikeutta voida koko ajan ylläpitää katsojissa oikeata illusioonia.” Tompurin Hamletia pidettiin kuitenkin HS:ssa erittäin onnistuneena.

Elli Tompuri kohautti vuonna 1913 esittämällä ensimmäisenä suomalaisnaisena Hamletin housuroolin. Kuva: I. Nyman/Teatterimuseon arkisto

3

Joel Rinne Kansan näyttämöllä 1927

Klassikoita modernisoitiin jo vuosisadan alussa. Sen huomaa Hamletista, jonka nimiroolin esitti Joel Rinne (1897–1981). Ensemblen puvut ovat 1900-lukua: herrat esiintyvät smokeissa ja frakeissa, eivätkä näytelmän syntyajankohdan, 1500–1600-lukujen, pussihousuissa. Helsingin Sanomien kritiikkikin kiittää ratkaisua, mutta pahoittelee, että nykyaikaistaminen on jäänyt puolitiehen. Erkki Kivijärven mielestä saisi olla vähemmän “deklamatsionia” eli soinnuttelevaa lausumista.

Rinne saa kiitosta erittäin hyvästä “näyttelijäprestationista”: “Se on hänen tähänastisen näyttelijänpolkunsa korkein saavutus ja merkitsee huomattavaa syventymistä ja asteikon laajentumista”, arviossa todetaan. Rinne oli Hamletina vasta 30-vuotias. 1960-luvulla hän tuli suurelle yleisölle tutuksi Komisario Palmu -elokuvien nimiroolista.

Kansan näyttämön versio oli Mia Backmanin ohjaama. Ensi-iltakatsomossa istui arvovaltaista väkeä: mm. presidentti Lauri Kristian Relander.

Joel Rinne (keskellä) oli Hamlet 1920-luvun versiossa, joka oli tuotu nykyaikaan. Hamletin ystävää Horatiota esitti Heikki Tuominen (vas.) ja haudankaivajan koomista roolia Paavo Raitio. Kuva: Teatterimuseon arkisto

4

Veijo Pasanen Tampereen työväen teatterissa 1968

Veijo Pasanen (1930–1988) oli paitsi taitava näyttelijä myös lasten rakastama Pikku Kakkosen tv-hahmo Pelle Hermanni. Hamletin hän näytteli 38-vuotiaana Tampereen työväen teatterissa itsensä Eino Salmelaisen ohjauksessa. Ja voi änkeröinen, lopputulos oli ilmeisen menestyksekäs.

75-vuotiaan Salmelaisen ohjausta kuvailtiin rohkeaksi ja siekailemattomaksi ja Veijo Pasasen Hamletia tähän päivään peilautuvaksi suoritukseksi: “Hamletin rooli on näyttelijän mitta. Veijo Pasasen nykyistä mittaa kunnioitettakoon. Se ulottuu kantamaan tämän Hamlet-näkemyksen kokonaan, yhtä selkeänä ilmaisukeinojen kuin kestävänä henkisen katteen puolesta”, totesi HS:n kriitikko Sole Uexküll.

Veijo Pasanen oli Hamletina kovin toisenlainen kuin myöhempi lasten rakastama roolihahmonsa Pelle Hermanni. Kuva: Juhani Riekkola/Teatterimuseon arkisto

5

Leea Klemola Q-teatterissa 1995

Leea Klemola (s. 1965) teki tompurit vuonna 1995. Hän oli järjestyksessä toinen suomalaisnainen Hamletin housuroolissa. Asia ei enää herättänyt samanlaista pahennusta kuin vuosisadan alussa. Karjalainen-lehdessä jopa arveltiin, että nainen Tanskan prinssinä tekee kappaleesta vetonaulan.

Helsingin Sanomissa puolestaan intouduttiin pohtimaan, ketä 30-vuotiaan Klemolan Hamlet esittää: miestä, naista, ihmistä vai symbolia. Sitäkin aprikoitiin, kyseenlaistaako naisen esittämä Hamlet miehen esittämisen käytäntöjä.

Eri tyylejä ja aikakausia sekoittavan esityksen ohjasi Erik Söderblom.

Elli Tompurin jälkeen saatiin odottaa yli 80 vuotta ennen kuin suomalainen naisnäyttelijä tarttui Hamletiin ammattiteatterissa. Asialla oli Leea Klemola ja vuosi oli 1995. Kuva: Patrik Pesonius

6

Ben Whishaw Lontoon Old Vicissä 2004

Moni ansioitunut näyttelijä palaa “vanhoilla päivillään”, usein yli 30-vuotiaana, Hamletin pariin. Tähän listattujen Hamlet-näyttelijöiden keski-ikä on 34 vuotta. Hamlet on nuori prinssi, mutta rooli on järkäle ja se vaatii kokemusta ja taitoa. Ben Whishaw (s. 1980) on siis poikkeus joukossa. Hän näytteli Hamletinsa erittäin nuorena, vasta 23-vuotiaana ja juuri koulusta valmistuneena.

Whishawn ura on sittemmin noussut kuin raketti. Hänet on nähty monien Suomessakin esitettyjen tv-sarjojen rooleissa, kuten Perienglantilaisessa skandaalissa ja London Spyssa. Hän on ollut mukana myös James Bond -elokuvissa Q:n roolissa.

Ben Whishaw oli vasta 23-vuotias hypätessään Hamletin vaativaan rooliin. Whishawn tulkitsemaa Tanskan prinssiä kuvailtiin arvioissa rakastettavaksi ja haavoittuvaksi. Kuva: Alastair Muir / AOP

7

Jude Law Wyndham’s Theatressa 2009

Jude Law (s. 1972) kuuluu niihin erinomaisiin näyttelijöihin, jotka ovat aloittaneet teatterista, tulleet kuuluisiksi elokuvarooleista ja palanneet näyttämölle tekemään Hamletia. Law'n Hamlet sai osittain ristiriitaisen vastaanoton, mutta tapaus se oli. Ensi-ilta oli Lontoossa, jossa myös nuoriso jonotti yötä myöten lippuja Shakespearen tragediaan. Lontoosta esitys siirtyi New Yorkiin.

Kuvaavaa on, että New York Timesin arvio (siirryt toiseen palveluun) keskittyy pelkästään tuolloin 37-vuotiaan Jude Law'n hehkutukseen. “Law lähestyy rooliaan kuin olympiaurheilija, joka tuijottaa loputonta esteiden riviä: Fokus, päättäväisyys ja adrenaliinitaso ovat samanlaiset.”

Jos Ben Whishawn Hamlet oli herkkä, Juden Lawn tulkinta samasta roolista oli raivoisa. Kuva: AOP

8

Eero Aho Helsingin kaupunginteatterissa 2012

Eero Aho (s. 1968) näytteli Hamletin 44-vuotiaana. Helsingin Sanomien arviossa (siirryt toiseen palveluun) Ahon roolityötä kuvailtiin näin: “Eero Ahon Hamlet on täyttä tunnetta. Kyyninen, kyllä, mutta nahkatakkinsa ja kovetetun kuorensa alla herkkä, jo ennen kuolemaansa kuolettavasti haavoitettu.”

Kari Heiskasen ohjaama Hamlet oli sijoitettu lähiöön ja sen näki Helsingin kaupunginteatterissa noin 10 000 katsojaa. Esko Salminen näytteli Hamletin isän murhannutta setää, Claudiusta.

Sekä Eero Aho että Esko Salminen ovat mukana myös uudessa Turun versiossa, jossa Jussi Nikkilä tekee Hamletin. Aho ja Salminen ovat Turussa molemmat nousseet rooleissa yhden sukupolven ylöspäin. Aho näyttelee Hamletin petollista setää ja Salminen Hamletin kuollutta isää.

Eero Aho oli Hamlet ja Esko Salminen hänen petollinen setänsä Claudius lähiomaisemiin sijoittuvassa versioissa. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri

9

Benedict Cumberbatch Lontoon Barbicanissa 2015

Kuka väittää, etteivät klassikot kiinnosta? Benedict Cumberbatchin (s. 1976) esittämä Hamlet rikkoi ennätyksiä Lontoossa jo ennen ensi-iltaa. Se myi hetkessä loppuun 100 000 lippua lähes vuotta ennen kuin esirippu ensimmäisen kerran nousi. Kun esitykset alkoivat, 39-vuotias Cumberbatch joutui vetoamaan sankkaan fanijoukkoonsa: älkää kuvatko, somettako ja tekstailko kesken esityksen.

Cumberbatchin oli nostanut superjulkkikseksi Uusi Sherlock -tv-sarja, jossa hän esitti nimiosaa. Cumberbatchin tähdittämä Hamletin näyttämöversio esitettiin myös Suomessa elokuvateattereissa.

Benedict Cumberbatch teki Isossa-Britanniassa teatterihistoriaa. Hänen tähdittämänsä Hamlet myytiin loppuun ennätysajassa. Kuva: Johan Persson/NT Live

10

Adam Lundgren Tukholman Dramatenissa 2019

Jos vertailu kiinnostaa, Tukholman kuninkaallisessa teatterissa Dramatenissa pyörii parhaillaan Adam Lundgrenin (s. 1986) versio Tanskan prinssistä. Lundgren on 32-vuotias ja vain hieman nuorempi kuin Jussi Nikkilä, jonka näytön paikka on samaan aikaan lahden toisella puolella Turussa. Lundgren on suomalaisille tuttu muun muassa tv-sarjoista Aika on meidän (2017) ja Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin (2012).

Muita tunnettuja Hamleteja ovat mm. Andrew Scott (2017), Maxine Peake (2014), David Tennant (2008), Simon Russell Beale (2000), Ralph Fiennes (1995), Keanu Reeves (1995), Daniel Day-Lewis (1989), Kenneth Branagh (1988), Mark Rylance, (1988) ja Christopher Walken (1982).

Tukholmassa pyörii parhaillaan tuore Hamlet-tulkinta, jossa nimiosaa esittää Adam Lundgren (oik.). Petollista ja murhaavaa setää näyttelee Gerhard Hoberstorfer (vas.). Kuva: Sören Vilks