1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vanhojen tanssit

Vanhojentanssien mekon on oltava täydellinen – verkostakin mekon löytää, mutta siihen liittyvä härdelli voi hirvittää

Vanhojentanssien mekkomuoti on tänäkin vuonna näyttävää. Lapinlahtelaiset lukiolaistytöt hankkivat mekot juhlapäivään monella eri tavalla. Yllättävän moni osti mekon muualta kuin verkosta.

Vanhojen tanssit
Poika ja tyttö poseeraavat lampun valossa.
Marianne Mattila / Yle

Lukion vanhojen tanssimekot ovat tänä vuonna pitkähelmaisia prinsessamekkoja, joiden muhkeus korostuu säädettävällä vannehameella. Mekoissa suositaan olkaimia.

Koristeita on runsaasti. Samassa asussa saattaa olla paljetteja, kiviä ja helmiä. Uusi materiaali on joustava mesh-verkko.

Värimaailma on talvisen kalpea. Hennot, utuiset ja murretut värit ovat suosituimpia.

Ilta- ja gaalapukumaisissa puvuissa on pliseerattuja osia. Pliseeraus onkin taas pitkästä aikaa muodissa.

Prinsessahelmat liehuvat myös Pohjois-Savossa, kun Lapinlahden monitoimitalon salissa pyörähtelee perjantaina 28 tanssiparia.

Kävimme vanhojentanssien kenraaliharjoituksessa, jossa käytiin vielä kerran päivän ohjelma läpi.

Tytöt vierekkäin juhlamekot päällä.
Ringissä Jenna Airaksinen, Mira-Maaria Kuosmanen, Emma Mikkonen, Viivi Lappalainen ja Ella Solehmainen. Mekot on hankittu verkkokaupasta, pukuliikkeestä, tavaratalosta tai käytettynä.Marianne Mattila / Yle

Viivi Lappalaiselle verkkokauppa oli tällä kertaa viimeinen vaihtoehto. Hän koki, että tilaamisesta syntyisi hankala härdelli mahdollisine palautuksineen.

Lappalainen oli valmistautunut monen mekon sovitusrumbaan, mutta toisin kävi. Hän löysi mekon jo kesällä Facebookin kautta.

– Äiti huomasi sattumalta ilmoituksen mekosta, joka näytti kivalta.

Yllätykseksi se oli myös sopiva, vaikka Lappalainen epäili ettei heti ensimmäisellä yrittämällä voi löytää juuri oikeaa mekkoa.

Mekon uuman sininen vyönauha ja miehustan pitsikoristeita.
Yksityiskohta Viivi Lappalaisen mekosta.Marianne Mattila / Yle

Mira-Maaria Kuosmanen hankki mekkonsa tavaratalosta Kuopiosta. Tarjousmekko oli edullinen löytö. Mekko istuu täydellisesti ja se päällä on hyvä tanssia.

Helman pitsiä.
Mira-Maaria Kuosmasen mekon helmaa.Marianne Mattila / Yle

Jenna Airaksinen osti myös mekon Kuopiosta. Ensin Airaksinen uskoi pyörivänsä liikkeessä tuntikaupalla, mutta loppujen lopuksi aikaa meni vain noin tunti.

Mekon yläosan strassikoristeita.
Yksityiskohta Jenna Airaksisen mekosta. Marianne Mattila / Yle

Ella Solehmainen osti käytetyn puvun kaverilta. Mekko maksoi 300 euroa. Alkuperäinen hinta oli 550 euroa.

Mekon uuman paljetteja.
Lähikuva Ella Solehmaisen mekosta. Marianne Mattila / Yle

Emma Mikkonen lähti mukaan, kun vanhojentanssien kurssi oli jo puolivälissä. Mikkonen ei aikonut tanssia ensin ollenkaan, mutta muutti mielensä, kun yksi pojista oli ilman paria. Mekko löytyi kuopiolaisesta liikkeestä.

Mekon uuman pitsi- paljettikoristeita.
Lähikuva Emma Mikkosen mekosta.Marianne Mattila / Yle

Vanessa Huttunen halusi löytää vanhojentansseihin itsensä näköisen mekon. Ei-listalla oli neljä kohtaa. Mekko ei saanut olla perinteinen, siinä ei saanut olla pitsiä, ei kimallusta, eikä vannetta.

Huttunen tilasi mekon verkkokaupasta. Se oli muuten sopiva, mutta laahusta lyhennettiin hieman. Tilaukseen merkittiin tarkat mitat, joten Huttunen uskoo, että se on myös tehty mittojen mukaan.

Emmi Kauhanen toimi samoin ja onnistui saamaan lähes sopivan kokoisen mekon itselleen. Mekon helmaa jouduttiin lyhentämään, koska tilausta tehdessä helmaan pystyi varaamaan pituutta korkokenkien varalle. Sitä ei kuitenkaan tarvittu.

Kaverukset Emmi Kauhanen ja Vanessa Huttunen.
Kaverukset Emmi Kauhanen ja Vanessa Huttunen kulkevat lukioon bussilla, joten he eivät halunneet ottaa mekkoja mukaan kenraaliharjoitukseen.Marianne Mattila / Yle
Lue seuraavaksi