Katalonian protesti kaatamassa Espanjan hallituksen

Katalonian puolueet ovat tukeneet maan nykyhallitusta sillä ehdolla, että keskustelu Katalonian itsenäisyydestä jatkuu.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez. Kuva: Juan Carlos Hidalgo / EPA

Espanjan sosialistinen vähemmistöhallitus on hävinnyt parlamenttiäänestyksen maan uudesta budjetista.

Budjettiesitystä vastaan äänesti enemmistö, eli 191 kansanedustajaa 350:stä. Aiemmin hallitusta tukeneet katalonialaiset puolueet äänestivät sitä vastaan.

Katalaanipuolueet ovat pitäneet tukensa ehtona sitä, että hallitus suostuu pitämään yllä keskustelua Katalonian itsenäistymisestä.

Tiistaina Kataloniassa alkoi oikeudenkäynti 12 itsenäistymistä ajanutta paikallispoliitikkoa vastaan. Samaan aikaan Espanjan hallitus toi julki kantansa Kataloniaan. Hallitus sanoo noudattavansa maan perustuslakia, jonka mukaan Espanja on jakamaton.

Sosialistipuoluetta edustava pääministeri Pedro Sánchez sanoo, että hallitus kokoontuu seuraavan kerran perjantaina, jolloin se päättää jatkotoimista.

Espanjassa arvioidaan yleisesti, että hallitus ilmoittaa eroavansa ja että maassa järjestetään nopealla aikataululla uudet vaalit.

Espanjan suurin puolue on tällä hetkellä konservatiivinen Kansanpuolue. Sen puheenjohtaja Pablo Casado on todennut puolueensa haluavan uudet vaalit. Puolue haluaa myös "lopettaa separatismin ja yhdistää espanjalaiset".

Myös sosialisteja edustava valtiovarainministeri Maria Jesús Montero on kutsunut katalaanien vaatimuksia kiristykseksi, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Jos Espanjassa järjestetään uudet vaalit, olisivat ne jo kolmannet viiden vuoden sisällä.

Lue lisää: