Lapin jokivarsien kalastajat vaativat oikeuksiaan lakiin

Kalatalousalueiden muodostaminen on toistaiseksi keskeytetty Tornion-Muonionjoen ja Ounasjoen alueilla. Tällä halutaan protestoida sitä, että eduskunnan käsittelyssä oleva kalastuslainuudistus ei huomioi koskitilojen asemaa.

Kalastuslainsäädäntö
Kukkolankoski.
Kalatalousalueiden muodostaminen on toistaiseksi keskeytetty Tornion-Muonionjoen ja Ounasjoen alueilla. Riikka Rautiainen/ Yle

Uusia kalatalousalueita muodostettaessa ongelmaksi ovat muodostuneet koskialueet, joissa kalastusoikeus on ollut perinteisesti osakaskunnilla, mutta alueen omistus sähköyhtiöllä.

Vuoden vaihteessa lakkautettujen kalastusalueiden tilalle perustettavien kalatalousalueiden kokouksiin valitaan edustajat nimenomaan omistusten perusteella. Pelkona on, että jokivarren asukkaiden äänioikeus ja vaikutusmahdollisuudet heikkenevät merkittävästi. Edustuspaikan saamiseen vaaditaan vähintään 50 hehtaarin osakaskunta.

Eduskunta päättää lisätäänkö koskitilat lakiin

Kalastajat toivovat, että tilanteeseen tulee muutos, jolla turvattaisiin jokivartisten osallistuminen päätöksentekoon ja oikeuteen kalastaa.

Tornion-Muonionjokiseura on kirjelmöinyt maa- ja metsätalousministeriöön, jotta lakiehdotukseen tehtäisiin lisäykset, joilla koskitilojen aiemmat oikeudet tulisivat kirjatuksi kalastuslakiin.

Maa- ja metsätalousministeriössä ymmärretään jokivartisten näkemykset, sanoo kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

– Me emme näe estettä, etteikö tätä koskitiloihin liittyvää kalastuslain pientä puutetta korjattaisi, sanoo Kirjavainen.

Kirjavaisen mukaan koskitilojen oikeuksien lisääminen lakiin on kuitenkin eduskunnan päätettävissä. Kalastuslaki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.