1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Syyrian vankiloissa toimineita kiduttajia otettu kiinni Saksassa ja Ranskassa – Olivat hakeneet turvapaikkaa

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Syyrian turvallisuusjoukkojen jäseniä on otettu kiinni Euroopassa.

Syyrian armeijan tarkastuspiste lähellä Damaskosta. Kuvassa olevat sotilaat eivät liity artikkeliin. Kuva: Youssef Badawi / EPA

Saksassa otettiin eilen tiistaina kiinni kaksi syyrialaista miestä, joiden epäillään toimineen Syyrian turvallisuusjoukkojen jäseninä. He ovat saamassa syytteen rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Kolmas epäilty otettiin kiinni Pariisissa, Ranskassa maiden poliisivoimien yhteisoperaatiossa.

Saksassa tehdyt pidätykset tapahtuivat Berliinissä sekä Zweibrückenissä, maan länsiosassa.

Saksassa kiinni otetut miehet ovat 56- ja 42-vuotiaat. Syyttäjän mukaan he ovat toimineet Syyrian turvallisuuspalvelussa Damaskoksessa vuosina 2011–2012.

Vanhempi mies toimi tiedusteluosaston johtajana. Hän johti vankilaa, johon tuotiin pidätettyjä opposition jäseniä. Miehen johdolla vankilassa harjoitettiin systemaattista kidutusta.

Nuorempi mies johti tarkastusasemaa, jolla pidätettiin päivittäin jopa sata ihmistä. Miehen epäillään itse osallistuneen ainakin kahden ihmisen surmaamiseen sekä ainakin 2 000 ihmisen kiduttamiseen.

Saksassa pidätetyt miehet olivat poistuneet Syyriasta jo vuonna 2012 ja hakeneet turvapaikkaa Saksasta. Der Spiegel -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan he olettivat, että pakeneminen Syyriasta riittäisi todistamaan, että he olivat jättäneet menneisyyden tapahtumat taakseen.

Lehden mukaan ainakin vanhempi mies oli kertonut taustastaan avoimesti.

Saksassa, samoin kuin Norjassa ja Ruotsissa on voimassa laki, joka sallii sotarikoksista epäiltyjen saattamisen oikeuteen, vaikka epäillyt teot on tehty muualla.

Syyrian hallituksen sotarikoksista epäiltyjä jäseniä ei ole aiemmin pidätetty, koska Syyria ei ole mukana niin sanotussa Rooman perussäännössä, jolla on perustettu kansainvälinen rikostuomioistuin. Kiina ja Venäjä ovat puolestaan estäneet erillisen sotarikostuomioistuimen perustamisen tutkimaan Syyrian tapahtumia.