Wilma-viesti antaa jättikoulun välitunneista karun kuvan: "Emme ole onnistuneet takaamaan fyysistä koskemattomuutta kaikille oppilaille"

Helsinki suitsii nyt vanhempien pelkoja. Vuosaarelaiskoulu perustelee viestiä ennaltaehkäisyllä.

koulut
Kenkiä koulun lattialla.
Yle

Vuosaaressa toimivan Puistopolun peruskoulun vanhemmat saivat viime viikolla huolestuttavan viestin. Kodin ja koulun välisen viestipalvelu Wilman kautta koululta kerrottiin, että osa oppilaista rikkoo jatkuvasti koulun yhteisiä sääntöjä satuttamalla tai haukkumalla muita oppilaita.

Vanhemmat sai varpailleen erityisesti tämä viestin lause: "Koulumme yhteisenä huolena on, että me koulun aikuiset emme ole onnistuneet takaamaan fyysistä koskemattomuutta kaikilla oppilaille."

Ylelle lähetetyssä Wilma-viestissä todetaan myös: "On tyypillistä, että epäsosiaalisesti käyttäytyvät oppilaat hakeutuvat toistensa seuraan. Nämä ryhmissä liikkuvat oppilaat aiheuttavat turvattomuutta ja ovat vaikeasti hallittavia."

Puistopolun peruskoulun rehtori Pertti Tossavainen, mistä viestissä on kysymys?

– Mitään sellaista hätää ei ole, eikä lasten turvallisuus ole ollut uhattuna. Tämä oli viesti huoltajille siitä, miten tärkeää on, että noudatetaan koulun ja yhteiskunnan sääntöjä sekä aikuisten ohjeita, sanoo Tossavainen.

Viestissäkin asiaa pohjustetaan totemalla, että koulun tavoitteena on pyrkiä takaamaan jokaiselle tasapuolinen mahdollisuus hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

– Toki viestin sisältö saattoi herättää monenlaisia ajatuksia. Se on kuitenkin hyvä tärkeää, että niitä ajatuksia herää, koska sitä kautta syntyy dialogia huoltajien ja lasten välillä sekä kodin ja koulun välillä, sanoo Tossavainen.

Apulaispormestari: "Vanhempien huoli näyttäisi olevan aiheeton"

Viesti herätti keskustelua sosiaalisessa mediassa sekä poiki yhteydenottoja koululle ja Helsingin kaupungille. Myös Suomen vanhempainliiton alueyhdistys Helvary ry sai huolestuneita yhteydenottoja vanhemmilta.

Viestin rankka muotoilu sai kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarisen nostamaan luurin korvalleen ja selvittämään, mistä on kysymys.

– Viestinä se oli aika erikoisesti muotoiltu ja herätti valtavan paljon kysymyksiä, joten ymmärrän hyvin vanhempien huolen. Sen perusteella, mitä minä olen asiaa selvittänyt, niin vanhempien suurempi huoli näyttäisi kuitenkin olevan aiheeton, sanoo Pakarinen.

Viesti ei ollut ehkä parhaalla mahdollisella tavalla kirjoitettu

Liisa Pohjalainen

Myös koulutuksen ja kasvatuksen toimialajohtaja Liisa Pohjalainen on selvittänyt Puistopolun peruskoulun tilannetta viestin nähtyään. Hänen mukaan kysymys oli ennalta ehkäisevästä toiminnasta ja huonosti muotoillusta kirjoituksesta.

– Minulla ei ole tietoa, että koulussa olisi tapahtunut mitään. Kiusaamiseen on kuitenkin nollatoleranssi ja koululla on velvollisuus tiedottaa tilanteesta, sanoo Pohjalainen.

Yksittäisen Wilma-viestin nostattamasta huomion määrästä kertoo sekin, että asiasta keskusteltiin Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan tiistaisessa kokouksessa.

– Viesti oli tavoittanut lautakunnan jäseniä ja kokouksessa selvennettiin, mistä oli kyse, toteaa Pakarinen.

Rehtori: ”Kun 600 alakoulun oppilasta on yhtä aikaa pihalla, siinä tapahtuu välillä kaikennäköistä”

Puistopolun peruskoulu syntyi, kun Mustakiven ala-asteen koulu, Vuosaaren ala-asteen koulu ja Tehtaanpuiston yläasteen koulu yhdistyivät elokuussa 2017. Rehtorin mukaan koulussa on yhteensä yli 900 oppilasta ja koulu toimii kahdessa eri rakennuksessa.

Vanhemmat ovat yhteydenotoissaan nostaneet esiin huolen siitä, vaikuttaako koulun koko siihen, ettei oppilaiden turvallisuutta pystytä valvomaan. Osa koki Wilma-viestin hätähuutona tilanteessa, jossa koulun resurssit eivät yksinkertaisesti riitä turvallisuuden takaamiseen.

Vanhempien saamissa viesteissä kerrotaan muun muassa, että välituntivalvojia on ohjeistettu ottamaan valokuvia ryhmistä, jotka eivät noudata koulun sääntöjä tai kunnioita aikuisten puuttumista. Kuvia perustellaan sillä, etteivät valvojat voi mitenkään tietää kaikkia oppilaita nimeltä.

– Kun esimerkiksi vähän yli 600 alakoulun oppilasta on yhtä aikaa pihalla, niin kyllä siinä tapahtuu välillä kaikennäköistä, rehtori myöntää.

– Ristiriitatilanteita esiintyy varmasti kaikissa kouluissa ja niihin tietenkin puututaan. Tilanne on meillä mennyt nyt jo parempaan suuntaan, Tossavainen kuitenkin jatkaa.

Lasten välisiä kähinöitä näyttää nyt olevan vähemmän kuin aikaisemmin

Pertti Tossavainen

Wilma-viestissään koulu ilmoitti kutsuvansa joitakin 3–6-luokkien oppilaita huoltajineen koulun ja poliisiin yhteisesti järjestämään Ennalta estävään iltaan. Rehtorin mukaan vanhempainilta onnistui hyvin ja koulu on saanut myös kiitosta siitä, että häiriökäyttäytymiseen puututtiin.

– Lasten välisiä kähinöitä näyttää nyt olevan vähemmän kuin aikaisemmin. Torstaina itse asiassa lähtee viesti huoltajille, jossa kiitetään hyvästä yhteistyöstä ja kerrotaan, että tilanne on olennaisesti parantunut, sanoo Tossavainen.

Entä viestin muotoilu, herättikö teksti koulun näkökulmasta turhaan huolta?

– Hyvin positiivista on että huoltajia kiinnostaa, mitä koulussa tapahtuu ja sillä tavalla viesti saavutti tarkoituksensa. Se tietysti aina miten viestitään, on taitolaji, jossa välillä onnistutaan paremmin ja joskus vähän huonommin, Tossavainen toteaa.