1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Journalismipalkinto

Suuri journalistipalkinto -ehdokkaat julki – Ylen Sara Rigatellin juttu seksuaalisesta häirinnästä elokuva-alalla ehdolla vuoden jutuksi

Suuri journalistipalkinnon voittajat paljastetaan 13. päivä maaliskuuta.

Sara Rigatelli Kuva: Yle

Bonnierin Suuren journalistipalkinnon voittajaehdokkaat on julkistettu. Palkintoja jaetaan neljässä kilpailukategoriassa, joita ovat vuoden juttu, vuoden journalistinen teko, vuoden kirja sekä vuoden journalisti.

Palkinnon perusteena on merkittävä journalistinen teko edeltäneen vuoden aikana. Jokaisen palkinnon rahallinen arvo on 7 500 euroa.

Ylen A-studion toimittaja Sara Rigatellin juttu professori Lauri Törhöseen kohdistuneista ahdistelusyytöksistä on ehdolla vuoden jutuksi.

Kuva: Yle

"Luottamuksen saavuttaminen on tärkein ja vaikein juttu"

Elettiin vuoden 2018 alkua, ja keskustelu seksuaalisesta häirinnästä kävi kuumana. Varsinkin elokuva-alalta kuului huhuja epäasiallisesta käytöksestä.

Ylen A-studion toimittaja Sara Rigatelli sai tehtäväkseen tarkistaa huhuja. Siitä alkoi intensiivinen kolmen – neljän viikon työrupeama, jonka aikana ei työtunteja laskettu ja haastatteluja tehtiin lähes mihin vuorokauden aikaan tahansa.

– Ei ollut läpihuutojuttu saada jutussa haastateltuja esiintymään nimellään ja kasvoillaan. Kaikessa henkilölähteisiin nojaavassa journalismissa luottamuksen saavuttaminen on tärkein ja vaikein juttu.

Rigatelli käyttikin paljon aikaa saadakseen haastateltavien luottamuksen. Hän haluaa vielä kerran kiittää kaikkia jutun tekemiseen osallistuneita naisia.

– Vaatii tosi paljon rohkeutta käydä valta-asemissa olevia ja valtionpalkittuja henkilöitä vastaan. Kannattaa muistaa, että tällaisista asioista avautuvilla henkilöillä ei ole pelkästään voitettavaa.

Sara Rigatelli koki, että asian arkaluontoisuudesta ja vaikeudesta huolimatta hänellä oli työn alla juttu, joka vaan piti tehdä. Jos vaikeista asioista ei puhuta, mikään ei muutu.

Rigatelli on tyytyväinen oman ja kollegoiden aiheesta kirjoittamien juttujen aikaansaamiin muutoksiin elokuva-alan työkulttuurissa. Kulttuuriministeri teetti selvityksen alan epäasiallisista käytännöistä ja elokuvasäätiö alkoi kiinnittää huomiota turvalliseen ja häirinnästä vapaaseen työympäristöön.

– Moni elokuva-alalla työskentelevä nainen kertoi, että alalla on käynnistynyt historiallinen muutos. Ja jos on voinut olla mukana käynnistämässä tällaista muutosta, niin sehän motivoi jatkamaan tätä työtä, jotta maailmasta saataisiin lisää vääryyksiä loppumaan.

Ehdokkaana myös Suomen oikeusvaltio

Seksuaalista häirintää elokuva- ja teatterialalla käsittelevän uutisen lisäksi vuoden jutuksi on ehdolla Urheilulehden toimittajien Marika Lehdon, Mikko Marttisen, Tuomo Heitin ja Petri Lahden reportaasi joukkuevoimistelun valmennuskulttuurin varjopuolista sekä Tekniikan Maailman toimittajien Velimatti Honkasen, Jari Kujalan ja Aimo Niemen juttu VW-konsernin autojen vaarallisesta turvavyöviasta.

Vuoden journalistiseksi teoksi ehdolla ovat Helsingin Sanomien Land of Free Press -kampanja, joka nosti esille lehdistönvapauden merkityksen Donald Trumpin ja Vladimir Putinin Helsingin huippukokouksen alla, Haaga-Helian koululaisten medialukutaitoa vahvistanut Faktana kiitos! -kiertue sekä vastuullisia toimittajien suojeleva ja valejournalismin tuomitsevat suomalainen oikeusvaltio.

Vuoden kirja -ehdokkaat ovat Juha Itkosen Ihmettä kaikki, Minna Rytisalon Rouva C ja Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin.

Vuoden journalistiksi ovat ehdolla Suomen Kuvalehden toimittaja Vappu Kaarenoja, freelancer-piirtäjä Ville Ranta ja Helsingin Sanomien toimittaja Teppo Sillantaus.

Naiset elokuva-alalla kertovat professori Lauri Törhösen vuosia jatkuneesta ahdistelusta – "Häirinnästä tuli sukupolvikokemus"

Älä tuhoa uraasi kertomalla raiskauksesta, teatteriopettaja varoitti – vasta #metoon myötä tajusin, miksi vaikeneminen oli väärin