1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Hyppää penkkarirekan kyytiin, tiedustelulakien kohtalonpäivä ja etelässä lauhtuu, mutta pohjoisessa pyryttää

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Sotilastiedustelu saa lisää merkittäviä valtuuksia, jos tiedustelulait menevät läpi eduskunnassa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Puhemiesneuvosto päättää tiedustelulakien kohtalosta

Kuva: Mauri Ratilainen / Eduskunta

Puhemiesneuvosto ottaa tänään virkamiesten raportin vastaan tiedustelulakien perustuslaillisuudesta. Epäilys siivilitiedustelulakien perustuslain vastaisuudesta nousi sen jälkeen, kun perustuslakiasiantuntijat nostivat asiaan esiin viime viikon lopulla. Puhemies Paula Risikko perui keskiviikkona asian käsittelyn eduskunnan suuressa salissa. Puhemiehen vastuulla on varmistaa, että käsiteltävät lait noudattavat eduskunnassa peruslakia. Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkaa sote-lakien käsittelyä, josta tuloksia odotetaan myöhemmin.

Abien penkkarirekat rullaavat kaduille – Yle hyppää kyytiin Helsingissä ja Joensuussa

Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Ylioppilaskirjoitusten uudistumisen jälkeen lukioissa ei ole enää selvää lukuloman alkamispäivää. Lukiourakan päättymistä juhlistavia penkinpainajaisia voidaankin juhlia nykyään eri aikoihin. Suuressa osassa Suomen lukioista penkkarit järjestetään edelleen perinteiseen tapaan 14. helmikuuta. Yle seuraa penkkareita torstaina suorana Helsingissä ja Joensuussa klo 12:45 alkaen.

Suomeen nimitetään uusia talousvaikuttajia

Vesa Vihriälä Kuva: Antti Haanpää / Yle

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ja Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkistavat tänään molemmat uusien johtajiensa nimet. Etlan pitkäaikainen johtaja Vesa Vihriälä saavutti eläkeiän tammikuun alussa ja ilmoitti jättävänsä toimitusjohtajan tehtävän. Evan johtajana kahdeksan vuotta toiminut Matti Apunen puolestaan ilmoitti joulukuussa jättävänsä työnsä tämän vuoden alussa. Uusien johtajien nimet kerrotaan julkisuuteen klo 8.30.

Alaikäiset innostuivat hakemaan ajokortteja – ikäpoikkeuslupien käsittely ruuhkautui 2 000 hakemuksen jonoksi

Venla Kuosmanen Kuva: Joonas Nieminen / Yle

Henkilöautokortin ikäpoikkeuslupahakemuksia saapuu Traficomiin enemmän sisään päivässä kuin ehditään käsitellä. Jonotusaika on jo yli kaksi kuukautta. Jo 17-vuotiaana ajokorttia haluavat asuvat tavallisimmin syrjäseudulla, josta on pitkä matka töihin, harrastuksiin tai kouluun.

Etelään plussaa, pohjoiseen lunta

Etelässä ja lännessä puhaltaa torstaina lauha lounaistuuli ja lämpötila kohoaa selvästi plussan puolelle. Paikoin on myös aurinkoista. Iltapäivällä ajoittain pilvisempää ja pohjoisempana yksittäisiä vesikuuroja. Illemmalla eteläosassa paikoin tihkusadetta sekä sumua. Yöstä alkaen jälleen poutaa ja selkeämpää.

Idässä pilvistä ja pääosin poutaa, päivällä pilvipeite rakoilee tilapäisesti. Illemmalla paikoin lumisadetta tai jäätävää vesisadetta. Yöstä alkaen poutaa ja osaksi selkeää. Lämpötila kohoaa päivän kuluessa ja on päivällä plussan puolella.

Pohjoisessa aamusta vaihtelevaa pilvisyyttä ja poutaa. Päivällä yleisesti lumisadetta, joka on paikoin sakeaa. Iltaa kohden paikoin selkenevää. Lämpötila alimillaan joitakin pakkasasteita. Paikoin navakkaa tuulta.

Kuva: Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.