Reuters: USA:n senaatti esittää pakotteita Venäjän pankkitoiminnalle ja energiasektorille – rupla putoaa

Pakotteita esittävät niin republikaanit kuin demokraatitikin.

Yhdysvaltain senaatti
Yhdysvaltain kongressi kokoontuu Capitol-rakennuksessa Washingtonissa.
Yhdysvaltain kongressi kokoontuu Capitol-rakennuksessa Washingtonissa.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain senaatin molemmat puolueet esittävät uusia pakotteita Venäjälle, joka senaattorien mukaan jatkaa puuttumista muiden maiden asioihin. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, joka on saanut nähtäväkseen lakiluonnoksen.

Pakotteita kohdistuisi muun muassa Venäjän maakaasuhankkeisiin maan rajojen ulkopuolella, maan kybersektoriin, pankkeihin, jotka ovat tukeneet vaalihäirintää muissa maissa sekä Venäjän valtion ulkomailta ottamiin luottoihin.

Pakote-esityksen ensimmäiset allekirjoittajat ovat republikaanisenaattori Lindsay Graham ja demokraattisenaattori Bob Menendez.

– Tavoitteemme on muuttaa status quo ja asettaa tuntuvat pakotteet Putinin Venäjälle, sanoi Graham Reutersille lähettämässään sähköpostissa.

– Hänen [Putinin] pitäisi lopettaa sekaantuminen Yhdysvaltain vaaliprosessiin, pysäyttää kyberhyökkäykset Amerikan infrastruktuuria vastaan, vetää Venäjän joukot Ukrainasta ja lopettaa kaaoksen luominen Syyriaan, Graham jatkoi.

– Yksi asia on varma: Moskova jatkaa yrityksiään siihen saakka, kunnes kohtaa todellista vastarintaa, sanoi senaattori Menendez.

Senaatti yritti myös viime vuonna asettaa uusia pakotteita Venäjälle, mutta ei onnistunut. Nyt esitettyjen pakotteiden kerrotaan olevan viimevuotisia ankarammat.

Pakote-esityksen läpimeno edellyttää, että koko USA:n kongressi hyväksyy ne. Lisäksi presidentti Donald Trumpin on allekirjoitettava laki. Trump on aiemmin hyväksynyt kongressin esittämät pakotteet, joskin vastahakoisesti.

Reutersin uutisen tultua julki Venäjän rupla alkoi voimakkaasti heikentyä.

Lähteet: Reuters