Hyppää sisältöön

Vääntö EU:n tekijänoikeussäännöistä johti sopuun: Oikeuksien haltijoille voitto internet-jäteistä

Jäsenmaat ja EU-parlamentti pääsivät yhteisymmärrykseen säännöistä, joiden tarkoitus on parantaa tekijöiden saamia korvauksia teoksistaan.

Uusi laki vaikuttaisi muun muassa YouTube-palvelun toimintaan. Kuva: AOP

STRASBOURG EU:ssa on päästy sopuun tekijänoikeussääntöjen uudistamisesta. Uudistuksen tarkoitus on parantaa oikeuksien haltijoiden mahdollisuuksia saada korvausta internetiin ladattujen teostensa käytöstä.

Sopimus syntyi Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden välisissä neuvotteluissa tänään keskiviikkoiltana. Syntynyt ratkaisu pitää sisällään kaksi pykälää, joita internetin vapaudesta huolestuneet aktiivit ovat kritisoineet.

Direktiivin 13. artiklan mukaan internetin alustapalvelujen on varmistettava, että niiden käyttäjät eivät lataa verkkoon sellaista materiaalia joihin heillä ei ole oikeuksia. Kriitikoiden mukaan tämä käytännössä pakottaa palvelut suodattamaan käyttäjiensä niihin lataamaa materiaalia.

Linkkiveroksi parjattu artikla 11 puolestaan rajoittaa sitä, millaisia otteita uutismateriaalista saa julkaista verkossa ilman tekijän lupaa. Ratkaisun mukaan yksittäisiä sanoja tai erittäin lyhyitä otteita pidempien tekstien julkaisu vaatii lisenssin.

Molempiin artikloihin tehtiin viime neuvotteluissa viilauksia. Esimerkiksi sisällön suodattamiselle laadittiin poikkeus pienille verkkosivustoille.

Tekijänoikeuskysymys on asettanut vastakkain Googlen kaltaisten internetjättien ja toisaalta tekijöiden sekä esimerkiksi kustannusyhtiöiden edut. Google on kampanjoinut voimakkaasti uudistuksia vastaan. Kustantajat ja tekijänoikeusjärjestöt ovat taas kannattaneet niitä.

Euroopan komissio kehui, että ratkaisu tuo tekijänoikeussäännöt digiaikaan. Nykyiset säännöt ovat vuodelta 2001, jolloin sosiaalista mediaa tai Youtubea ei ollut vielä keksitty.

– Neuvottelut olivat vaikeat, mutta tärkeintä on että pääsimme lopulta reiluun ja tasapainoiseen tulokseen, sanoi digiasioista vastaava komissaari Andrus Ansip tiedotteen mukaan.

Komission mukaan ratkaisu selkeyttää tilannetta kaikille osapuolille ja takaa ilmaisunvapauden.

Uudistusta vastustaneiden Euroopan parlamentin vihreiden mielestä pykälät muuttuivat huonompaan suuntaan.

– Sopimus on uhka yhtä lailla pienkustantajille, tekijöille ja internetin käyttäjille. Se uhkaa jättää internetin teknologia- ja mediajättien armoille, sanoi vihreiden ryhmään kuuluva Saksan piraattipuolueen euroedustaja Julia Reda.

Vihreiden ja muiden vastustajien oljenkorsi on, että sopimus vaatii vielä parlamentin täysistunnon ja jäsenmaiden lopullisen hyväksynnän. Parlamentti on tosin jo aiemmin hyväksynyt esityksen, joka oli varsin lähellä lopullista neuvottelutulosta.

.
.