Jokilaaksojen alueella on avoinna kaksi pelastusalan virkaa, mutta hakijoita ei ole – syrjäseudut eivät houkuttele palomiehiä

Sellaisiin palomiehen virkoihin ei ole tulijoita, jotka ovat pienellä paikkakunnalla ja joissa tehdään vuorokausityörytmin sijaan päivätöitä.

Nivala
Palomiehen varusteet valmiina.
Toni Pitkänen / Yle

Palomiehiä ei saa töihin syrjäseudulle.

Esimerkiksi Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella Nivalassa on tällä hetkellä avoinna paikka pelastusalan virkaan. Virkaan ei ole tullut ainuttakaan hakemusta. Toinen avoinna oleva virka on Ylivieskassa, siihen on tullut yksi hakemus. Hakuaika molempiin umpeutuu lähipäivinä.

Käytännössä sellaisiin palomiehen virkoihin ei ole tulijoita, jotka ovat pienellä paikkakunnalla ja joissa tehdään vuorokausityörytmin sijaan päivätöitä. Tyypillistä näillä pelastusasemilla on, että niissä ei ole ympärivuorokautista työvuoroa. Virkaan valittava palomies saattaa olla jopa asemapaikan ainoa ammattipalomies.

Palomiesliiton järjestön johtaja Kim Nikulan mukaan päivätöissä olevilla palomiehellä on usein päivystysvelvoitteita myös virka-ajan ulkopuolella, eikä sellainen houkuttele palomiehiä. He haluaisivat tehdä työtä vuorokausirytmillä 24 tuntia kerrallaan ja olla muut päivät vapailla.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksella on viime vuosina muutettu palomiehen auki olevia virkoja kalustonhoitajan viroiksi. Sillä tavoin on mahdollista saada edes joku päivätöihin.

Lue koko juttu: Palomiehiä ei saa töihin syrjäseudulle – ”ylipalomiehen virka auki 11 000 asukkaan paikkakunnalla, ei yhtään hakemusta”

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)

Korjaus kello 10.15: Toisin kuin alun perin kerrottiin, Nivalassa on kahden sijaan yksi pelastusalan virka avoinna. Toinen mainituista viroista on Ylivieskassa.