1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tutkimusasemat

Seilin tutkimusasemalle merkittävä laitelahjoitus – "laitteistoa tullaan hyödyntämään myös opetuksessa"

Lahjoituksena saatu tutkimuslaitteisto vietiin Seilin saarelle keskiviikkona.

Saaristomeren tutkimuslaitos sai merkittävän laitteistolahjoituksen tällä viikolla. Kuva: Jari Hänninen

Saaristomeren tutkimuslaitos on saanut merkittävän tutkimuslaitteistolahjoituksen. Turun Vesihuolto Oy lahjoitti Seilin tutkimuslaitokselle vanhoja laitteitaan.

Lahjoitukseen kuului muun muassa vesinoutimia, käänteismikroskooppeja ja laboratoriolaitteistoja.

–Veden analysointiin soveltuvia laitteita ja planktonlaskentaan soveltuvia käänteismikroskooppeja. Nämä ovat tärkeitä tutkimustyölle ja laitteistoa tullaan hyödyntämään myös opetuksessa, Seilin asemanjohtaja Jari Hänninen kertoo.

Turun Vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Irina Nordman kertoo, että laitteet olivat heille jo tarpeettomia. Turun vesihuolto on siirtymässä uusiin tiloihin.

– Meillä on aikoinaan ollut hyvinkin laaja laboratorio, mutta ihan resurssien vuoksi käytämme nykyään paljon kaupallisia laboratorioita näissä virallisissa velvoitenäytteissä. Meidän pitää tyhjentää nyt näitä vanhoja tiloja mahdollisimman tehokkaasti, kun muutimme pienempiin laboratoriotiloihin. Kaikkea ei vain saa mukaansa, vaikka haluaisi. Toiselle turha on toiselle aarre, Nordman sanoo.

Idea lahjoituksesta syntyi työyhteisössä.

– Kemistimme kysyi mitä kaikelle laitteistolle tehdään. Mietimme yhdessä tahoja, jotka eivät ole kaupallisia toimijoita. Tiesimme, että Saaristomeren tutkimuslaitos tekee vesistötutkimusta, joka on meillekin tärkeää. Otin heihin yhteyttä ja asemanjohtaja Hänninen tuli katsomaan laitteita. Olemme iloisia, että laitteistomme hyödyttää meitä kaikkia, kun Itämerta tutkitaan.

Lahjoitettavaa riittää vielä kouluille

Lahjoituksen arvo on Hännisen arvion mukaan merkittävä.

– Nyt puhutaan toki käytetystä, mutta toimivasta laitteistosta. Uutena nämä laitteet maksavat jopa 40 000 - 50 000 euroa, Hänninen kertoo.

Turun Vesihuollon Nordman kertoo, että laitteistoja tarjottiin ensisijaisesti Turun yliopistolle. Laboratoriolaitteistoa on vielä, joten sitä tarjotaan myös muille alueen kouluille.

– Uskon, että siitä tavarasta, jota meillä täällä on, on vielä iloa opetus- ja koulutuskäytössä.

Seilin tutkimusasemalla ollaan innoissaan lahjoituksesta.

– Olemme erinomaisen otettuja kohtaamme osoitetusta huomiosta ja saamastamme lahjoituksesta, Hänninen kirjoittaa Saaristomeren tutkimuslaitoksen Facebook-sivuilla.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä