Nyt eletään suomalaisten rikossarjojen kulta-aikaa, uusi tulokas pyrkii välttämään nordic noirin kliseitä

Kaikki synnit -sarja nähdään keväällä. Palkitut käsikirjoittajat pohtivat videolla rikossarjojen tuotantoa.

rikossarjat
Ohjaaja Mika Ronkainen ja käsikirjottaja Merja Aakko.

Suomessa on yleistynyt kansainvälisistä suoratoistopalveluista HBO:lta ja Netflixistä omaksuttu tapa tuottaa ohjelmasarjoja niin sanottuina alkuperäissarjoina.

Suomalaisia alkuperäissarjan mallin mukaisesti tuotettuja sarjoja ovat muun muassa MTV3:ssa parhaillaan pyörivä C-Moren alkuperäissarja Ratamo. Sarja perustuu Taavi Soininvaaran romaanien henkilöihin Suomen suojelupoliisin maailmaan.

Ylessä nähdään puolestaan ensi vuoden syyspuolella Elisa Viihteen alkuperäissarja Ivalo, jonka on ohjannut myös televisiossa suosittuja saksalaisdekkareita tehnyt Hannu Salonen. Ivalon pääosissa ovat Iina Kuustonen ja Maximilian Brückner.

Alkuperäissarjoja moneen makuun

Dekkareiden lisäksi alkuperäissarjan tuotantotapaa on käytetty myös sarjakomedioissa ja draamatuotannoissa, kuten Ylessäkin nähdyssä Downshiftaajissa.

Myös Ylen omia, nordic noir -sävytteisiä ja kansainvälisestikin levinneitä, rikossarjoja Karppia ja Sorjosta markkinoidaan alkuperäissarjoina.

Tuoreimpana tulokkaana alkuperäissarjojen joukkoon on liittymässä tänä keväänä Elisa Viihteessä julkaistava kuusiosainen Kaikki synnit -sarja.

Siinä rikostutkijat ratkaisevat kahta murhaa kuvitteellisessa Varjakan kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla. Sarjan pääosissa ovat Maria Sid, Johannes Holopainen ja Matti Ristinen.

Mika Ronkaisen ohjaaman sarjan käsikirjoitus on Ronkaisen ja Merja Aakon käsialaa. Oheisessa haastattelussa he kertovat uudesta sarjasta, sen syntyvaiheista sekä suomalaisen sarjan tekemisestä.

Molemmat saivat käsikirjoituksesta äskettäin pohjoismaisen Nordisk Film & TV Fondin käsikirjoituspalkinnon (siirryt toiseen palveluun).

Haastattelun yhteydessä nähtävät kuvanäytteet ovat sarjan ennakkomateriaalista.

Tekstiä muutettu 18.2.2019 klo 9:46: Tekstistä on poistettu maininta siitä, että alkuperäissarjoina pidettäisiin vain tv-ohjelmia, joiden ensiesitys on yksinoikeudella maksullisella kanavalla tai maksupalvelussa.