Turkuun suunnitellaan uutta psykiatrista sairaalaa – rakennuksesta löytyisi myös kauppa ja posti

Turun uutta psykiatrista sairaalaa suunnitellaan Kupittaalle.

psykiatrinen hoito
Tyksin T-sairaala
Linus Hoffman / Yle

Turkuun suunnitellaan uutta psykiatrista sairaalaa.

Sairaalan tarkoituksena on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan tuottaa palveluita koko Varsinais-Suomen alueen väestölle.

Sairaala rakennetaan Turun yliopistollisen keskussairaalaan viereen Kupittaalle, niin sanotulle Mikron tontille, jossa purkutyöt ovat jo käynnissä.

– Turun kaupunki käytti etuosto-oikeuttaan ja osti tontin itselleen. Sairaanhoitopiiri vuokrasi maatontin ja rakentaa sille nyt sairaalarakennuksen, kertoo hankejohtaja Timo Seppälä.

Sairaalaan suunnitellaan runsaasti erilaisia palveluita erikoissairaanhoidon lisäksi. Sairaanhoitopiirin suunnitelmissa on, että sairaalasta löytyy myös esimerkiksi posti, kauppa ja apteekki.

– Uuden psykiatrisen sairaalan kautta haluamme vähentää potilaiden stigmaa eli häpeäleimaa lisäämällä mielenterveysosaamista ja sosiaalista kanssakäymistä. Tarkoituksena on tarjota sairaalassa muutakin kuin erikoissairaanhoidon palveluita. Siellä tulee olemaan esimerkiksi posti-, apteekki- ja kauppapalveluita, varattavia ryhmätiloja järjestöille ja muille toimijoille sekä ravintolapalveluita, hankkeen projektipäällikkö Pekka Makkonen kertoo tiedotteessa.

Sairaalasta on käynnissä nyt toiminta- ja tarvesuunnittelu. Hankepäätös on tarkoitus tehdä kesällä, jolloin selviää myös tarkempi kustannusarvio.

Sairaalan on tarkoitus valmistua vuonna 2023.