Ystävänpäivän vetoomus Japanissa: Samaa sukupuolta olevat parit vaativat oikeutta mennä naimisiin

Viimevuotisessa kyselyssä kaksi kolmasosaa alle 60-vuotiaista vastaajista kannatti sukupuolineutraalin avioliiton sallimista.

samaa sukupuolta olevien avioliitto
Pride-tapahtuma Tokiossa toukokuussa 2018.
Pride-tapahtuma Tokiossa toukokuussa 2018.Masatoshi Okauchi / AOP

Japanissa 13 samaa sukupuolta olevaa paria vaatii oikeusteitse oikeutta avioitua.

Ystävänpäivänä jätetyissä kanteissa parit perustelevat, että sukupuolineutraalin avioliiton kieltäminen loukkaa heidän perustuslaillista oikeuttaan tasa-arvoon. He vaativat myös korvauksia tästä hyvästä.

Kanteet ovat lajissaan Japanin ensimmäiset. Mukana on viisi naisparia ja kahdeksan miesparia.

Tokiossa oikeustalolle marssi kuusi pariskuntaa, heidän joukossaan Kenji Aiba, 40, ja Ken Kozumi, 45. Hääjuhlissaan vuonna 2013 he allekirjoittivat avioliittotodistuksen, mutta Japanin lain edessä he ovat vain ystäviä.

Japani on G7-maista ainoa, jossa ei ole laillistettu samaa sukupuolta olevien avioliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta.

– Tällä hetkellä olemme molemmat terveitä ja voimme tehdä töitä, mutta mitä jos toinen meistä joutuu onnettomuuteen tai sairastuu? Emme voi taata toistemme hoitokuluja emmekä periä toisiamme, Kozumi sanoi uutistoimisto AP:n äskettäisessä haastattelussa.

Kaupungit ruvenneet myöntämään pareille todistuksia

Jotkin japanilaiskaupungit myöntävät samaa sukupuolta oleville pareille todistuksia, jotka helpottavat esimerkiksi asunnon vuokraamista yhdessä. Nämä todistukset eivät kuitenkaan ole juridisesti sitovia.

Japanin perustuslain mukaan "avioliiton voi solmia vain molempien sukupuolien suostumuksella". Perinteisen laintulkinnan mukaan tämän on katsottu tarkoittavan, että avioliitto on mahdollinen vain miehen ja naisen välillä.

Nyt avioitumisoikeutta vaativien parien asianajajien ja eräiden muiden oikeusoppineiden mukaan perustuslaissa ei ole mitään, mikä estäisi sukupuolineutraalin avioliiton. Heidän mukaansa vuonna 1947 kirjoitetun perustuslain sanamuotojen tarkoituksena oli vain taata aviopuolisojen tasa-arvoinen asema ja estää pakkoavioliitot.

Mainostoimisto Dentsun lokakuussa 2018 tekemässä kyselyssä 70 prosenttia 20–59-vuotiaista vastaajista sanoi kannattavansa sukupuolineutraalin avioliiton laillistamista.

Lähteet: AP, AFP