Hyppää sisältöön

Torniolaislähtöisen Niko Tähden tavoitteena on nuorten kokkien MM-kisat

Tuore suomenmestari treenaa nyt klassikkoruokia, joita maailmanmestaruuskilpailussa arvostetaan.

Urallaan ulkomaillakin työskennellyt Niko Tähti arvostaa kotimaansa luontoa ja sen antimia. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Paistinkääntäjien eli kansainvälisen gastronomisen järjestön vuosittaisen nuorten kokkien MM-kilpailun tavoitteena on antaa nuorille ammattilaisille mahdollisuus kehittää taitojaan. Suomen edustaja toi viime vuonna kansainvälisistä kisoista pronssia.

Tänä vuonna suomenmestaruuskilpailun voittanut Niko Tähti antaa myös odottaa hyvää sijoitusta kisasta.

Tähteä kehuttiin tasoltaan erinomaiseksi niin tekniikan kuin makujenkin suhteen. Suomen mestarin työskentelyä kiiteltiin siistiksi, taloudelliseksi ja johdonmukaiseksi.

Edellisvuosien kilpailutehtävät tulevat tutuiksi

Tällä hetkellä torniolaislähtöinen Tähti kokkaa matkailijoille Muoniossa, mutta nuoren miehen mielessä siintää jo Kanadan Calgaryssa syyskuussa pidettävät maailmanmestaruuskisat. Hän on esimerkiksi käynyt läpi aiempien vuosien tehtäviä, jotta pääsisi jyvälle, mitä kilpailussa haetaan.

– Täytyy ruveta harjoittelemaan klassikoita, sillä paistinkääntäjissä arvostetaan perinteisiä ruuanlaittotapoja ja raaka-aineita.

Tähti hyödyntää mielellään myös luonnonantimia kokkailuissaan. Nuorten kokkien kansainvälisessä kilpailussa tietyt raaka-aineet annetaan jo valmiina, mutta luovuuttakin saa käyttää.

– Kanadassa on samantyylinen luonto kuin Suomessa, niin ajattelin, että raaka-aineissa voisi olla jotain luontoon liittyvää.

Nuorten Kokkien maailmanmestaruudesta on kilpailtu vuodesta 1977 lähtien. Kansainvälisissä kilpailuissa suomalaiset ovat voittaneet mestaruuden kahdesti.