Digitaalinen tervehdys ei riitä tosi ystävälle – Karri Humalamäki, 22, kirjoittaa kirjeitä ja Siiri Kontteli, 20, lähettää postikortteja

Ystävyydestä pitää huolehtia muulloinkin kuin ystävänpäivänä, sanovat seinäjokelaisopiskelijat.

ystävyys
karamellisydämmiä
Ismo Pekkarinen / AOP

Opiskelijat Karri Humalamäki, 22, ja Siiri Kontteli, 20,pitävät hyvää huolta ystävistään. Yhteyden pitäminen ystäviin on tärkeää, mutta toisaalta todellinen ystävyys ei edellytä jatkuvaa yhteydenpitoa.

– Ystävien kanssa klikkaa syvemmällä tasolla. Ei tarvitse nähdä niin usein ja kun nähdään, voidaan jatkaa siitä mihin jäätiin, selittää ystävyyttä Humalamäki.

– Pienet eleet ovat tärkeitä. Esimerkiksi se, että toinen kysyy, miten menee, jos vaikka ei ole nähty vähään aikaan. Että ystävä on kiinnostunut siitä, mitä sinulle on tapahtunut, sanoo Kontteli.

Parhaat ystävät pysyvät

Karri Humalamäki muutti Ähtäristä Seinäjoelle opiskelemaan kolme vuotta sitten. Hän opiskelee automaatiotekniikkaa ammattikorkeakoulussa.

Muutto pois kotipaikkakunnalta ei ole etäännyttänyt häntä ystävistä.

– Elämässä on edelleen mukana ainakin kaksi tosi hyvää lapsuuden ystävää ja kymmenkunta sellaista ystävää, joiden kanssa tulee juteltua ihan viikoittain ja lähes päivittäinkin.

Myös Siiri Kontteli on muuttanut Seinäjoelle muualta. Hän tuli kaupunkiin syksyllä Ylöjärveltä ja opiskelee ammattikorkeakoulussa liiketaloutta.

Kontteli tietää, että kun välimatkaa tulee, jotkut lapsuuden ystävät saattavat unohtua. Välimatka voi olla myös ystävyyden mittari.

– Ehkä ne ystävät, joiden kanssa ystävyys loppuu välimatkan takia, eivät olleet todellisia ystäviä.

Siiri Kontteli
Siiri KontteliSiiri Kontteli

Ystävänpäivänä kortteja ja kirjeitä

Sosiaalinen media tarjoaa helpon tavan muistaa ystäviä ystävänpäivänä ja muulloinkin. Ehkä vähän liiankin helpon, miettii Kontteli:

– Ainakin itse pidän enemmän perinteisistä postikorteista kuin digitaalisesta muistamisesta ja siksi olen lähettänyt myös ystäville perinteisiä ystävänpäivän kortteja.

Humalamäki panee vielä paremmaksi ja tunnustautuu perinteisten kirjeiden kirjoittajaksi.

– Yhden ystävän kanssa kirjoitamme toisillemme kirjeitä. Se on häneltä tullut tapa ja haluan pitää siitä kiinni. Varsinkin kun kirje tulee yllätyksenä, se ilahduttaa tosi paljon.

Humalamäki ja Kontteli ovat kumpikin sitä mieltä, että ystävyyden syntyminen ei katso paikkaa, aikaa eikä ikää. Opiskeluaikana he ovat saaneet jo uusia hyviä ystäviä.

– Tunnistan helposti ihmisen, jonka kanssa natsaa. Se on joku alitajuinen tunne, että tähän ihmiseen voi luottaa, kiteyttää asian Humalamäki.

Karri Humalamäki
Karri HumalamäkiKarri Humalamäki