Ruotsi kutsui Kiinan-lähettiläänsä kotiin – Järjesti salaa kokouksen, jota toisinajattelijan tytär kuvaa painostavaksi

Ulkoministeriö kommentoi SVT:lle, että jo nyt voi sanoa lähettilään toimineen virheellisesti.

Gui Minhai
Poliisi vartioi Ruotsin suurlähetystöä Pekingissä.
Poliisi vartioi Ruotsin suurlähetystöä Pekingissä torstaina 14. helmikuuta. Greg Baker / AFP

Ruotsissa ulkoministeriö on kutsunut Kiinan-suurlähettiläänsä Anna Lindstedtin kotiin ja käynnistänyt sisäisen tutkinnan tämän toiminnasta.

Lindstedtin kerrotaan järjestäneen ulkoministeriön tietämättä kokouksen, jonne hän oli kutsunut Kiinassa vangittuna olevan kirjakauppiaan tyttären tapaamaan kiinalaisia liikemiehiä.

Kirjakauppias Gui Minhai on Kiinassa syntynyt Ruotsin kansalainen. Hänen Britanniassa asuva tyttärensä Angela Gui julkaisi eilen keskiviikkona blogikirjoituksen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Lindstedt oli järjestänyt Tukholmassa kaksipäiväisen kokouksen, jossa oli mukana kaksi kiinalaista liikemiestä.

Angela Guin mukaan liikemiehet olivat sanoneet, että heillä on yhteyksiä Kiinan kommunistiseen puolueeseen. Toinen heistä oli sanonut, että Gui Minhain vapauttaminen olisi mahdollista – ehkä muutaman vuoden tuomion jälkeen – kunhan Angela Gui lupaisi vaieta julkisuudessa isänsä tapauksesta ja sopimuksesta.

Angela Gui kirjoittaa suostuneensa järjestelyyn vastahakoisesti, jotta pääsisi tilanteesta pois. Hänen mukaansa suurlähettiläs Lindstedt istui hänen vieressään ja hyväksyi sopimuksen.

Kokousta Angela Gui kuvasi järjestelyiltään kummalliseksi. Hänen mukaansa tapaamiset kestivät tuntikausia ja hänelle esitetyt kysymykset olivat outoja ja henkilökohtaisia.

"Hän ei ole informoinut ulkoministeriötä"

Angela Gui kertoo soittaneensa seuraavalla viikolla Ruotsin ulkoministeriöön, jossa ei tiedetty tapaamisesta eikä siitä, että Lindstedt oli ollut Ruotsissa.

Ruotsin ulkoministeriön tiedottaja Patric Nilsson sanoo Ruotsin television SVT:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että ulkoministeriö on kuullut Lindstedtin version tapahtumista.

– Hän ei ole informoinut ulkoministeriötä, ja se on syy, jonka takia sanomme, että hän on toiminut virheellisesti. Muuten jatkamme tutkintaa emmekä halua ennakoida sen tuloksia.

– Meillä on syy vetää suurlähettiläs kotiin ja jatkaa sisäistä tutkintaa, ja meillä oli syy nimittää virkaa tekevä suurlähettiläs Pekingiin, Nilsson sanoo SVT:lle.

Kirjakauppias katosi ja ilmestyi Kiinan televisioon tunnustamaan

Gui Minhai omisti yhdessä kollegoidensa kanssa hongkongilaisen kustantamon ja kirjakaupan, joka myi Kiinan johtajiin kriittisesti asennoituvia kirjoja.

Gui katosi vuonna 2015 ja ilmaantui kuukausia myöhemmin Kiinan televisioon tunnustamaan, että hän oli ajanut humalassa autoa ja aiheuttanut nuoren naisen kuoleman vuonna 2003. Ihmisoikeusjärjestöt epäilivät lausuntoa pakotetuksi.

Gui vapautettiin vankilasta lokakuussa 2017, mutta hänet määrättiin pysymään Kiinassa siksi aikaa, että häntä koskeva toinen tutkinta saadaan valmiiksi. Tyttärensä Angela Guin mukaan Gui pidätettiin myöhemmin uudestaan luotijunassa, jossa hän oli kahden ruotsalaisdiplomaatin seurassa. Kiina vahvisti myöhemmin epäilevänsä Guita valtionsalaisuuksien vuotamisesta.

Lue myös:

Ruotsalaisen kirjakustantajan pidätysdraama jatkuu Kiinassa: "Ei halua tavata ruotsalaista lääkäriä"

Ruotsin kansalaisen pidätys kiristää jälleen Ruotsin ja Kiinan suhteita – Gui Minhai otettiin kiinni junasta ruotsalaisdiplomaattien seurasta

Lähteet: AP, Reuters