Yhdysvaltain varapresidentti Pence Euroopalle: Luopukaa ydinsopimuksesta, liittykää mukaan pakotteisiin

Pence sanoi Iranin olevan "suurin uhka Lähi-idän rauhalle ja turvallisuudelle".

Mike Pence
pence
Mike Pence.EPA

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence vaatii EU-maita luopumaan Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta ja liittymään mukaan Yhdysvaltain Iranin-vastaisiin pakotteisiin.

Pence piti torstaina Varsovan Lähi-itä-konferenssissa poikkeuksellisen suorasanaisen puheen, jossa hän syytti Britanniaa, Ranskaa ja Saksaa sekä koko EU:ta siitä, että maat ovat pitäneet Iranin kanssa tehdyn sopimuksen voimassa.

Erityisesti Pence kritisoi Britannian, Ranskan ja Saksan viime kuussa esittelemää järjestelyä, jonka on tarkoitus helpottaa Iranin-kauppaa. Hänen mukaansa se vesittää Yhdysvaltain pakotteita.

– Kyseessä on harkitsematon askel, joka vain vahvistaa Irania, heikentää EU:ta ja luo lisää etäisyyttä Euroopan ja Yhdysvaltain välille, Pence sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pence sanoi Iranin olevan "suurin uhka Lähi-idän rauhalle ja turvallisuudelle".

Yhdysvaltain ja Puolan isännöimään konferenssiin osallistuu yli 60 maata, mutta Ranska ja Saksa eivät Iran-erimielisyyksien vuoksi lähettäneet paikalle ulkoministereitään. Myös EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini pysyi poissa.

EU, Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina sopivat Iranin kanssa vuonna 2015, että Iran rajoittaa ydinohjelmaansa ja muut sopimuksen osapuolet löysäävät Iranin-vastaisia pakotteitaan. Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta viime toukokuussa ja määräsi uusia pakotteita Irania vastaan. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan ydinsopimus ei toimi, ja hän haluaa neuvotella tilalle ankaramman.

Lue myös:

Trumpin pakotteet ajoivat suomalaisyritykset Iranista – Paikallisiin raaka-aineisiin luottava kolmioleipätehdas sinnittelee sijoillaan

Lähteet: AP, Reuters, AFP