Parlamentti potki esitystä, joka tukisi Theresa Mayn yrityksiä neuvotella EU-eroa uusiksi – parlamentin halusta

Brexit
Pääministeri Theresa May ei ollut parlamentissa kuulemassa brexit-esitysten käsittelyä. Tässä pääministeri poistuu virka-asunnoltaan torstaina.
Pääministeri Theresa May ei ollut parlamentissa kuulemassa brexit-esitysten käsittelyä. Tässä pääministeri poistuu virka-asunnoltaan torstaina. Facundo Arrizabalaga / EPA

Näytelmä nimeltä EU-ero brittiläisittäin saa yhä erikoisempia käänteitä. Perustellusti voi alkaa kysyä, riittääkö kovan linjan brexit-poliitikoille mikään pääministeri Theresa Mayn teko – tai kelpaako heille mikään kompromissi.

Torstaina pääministeri May sai jälleen selkäänsä parlamentissa.

Esillä oli hallituksen esitys, jolla haettiin tukea sen pyrkimyksille yrittää uutta erosopimusta Euroopan unionista. Uuteen yritykseen päädyttiin, kun jo neuvoteltu sopimus ei kelvannut brittiparlamentin enemmistölle – myöskään kaikille Mayn omista konservatiiveista.

Torstaina brittiparlamentaarikot äänestivät myös tätä esitystä vastaan äänin 303-258.

Kovaa linjaa ajavat konservatiivit eivät osallistuneet äänestykseen. Vastustajien mielestä esitys olisi käytännössä tarkoittanut (siirryt toiseen palveluun), että parlamentti vastustaa eroa ilman sopimusta, mikä taas sopisi kovimman eron kannattajille.

Neuvonpito jatkuu

Esityksellä ei ole laillista merkitystä, mutta se on jälleen yksi nolo tappio pääministeri Maylle. Tabloidlehti The Sun otsikoi äänestyksen "ystävänpäivän verilöylyksi" (siirryt toiseen palveluun).

Mayn toimisto varoitti etukäteen, että jos esitystä ei tueta, se vaikeuttaa Mayn neuvotteluasemia EU:n kanssa. Äänestyksen jälkeen toimistosta kommentoitiin, että yritykset neuvotella muutoksia sopimukseen jatkuvat.

Suurin riita erosopimuksessa koskee Irlannin rajaa ja siihen liittyvää vakuussopimusta. Tällä backstopiksi kutsutulla vakuudella pyritään takaamaan, ettei Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille nouse kova raja tarkastus- ja tullipisteineen.

Jos rajakysymystä ei saataisi ratkaistua eron jälkeen aloitettavissa, unionin ja Britannian taloussuhdetta koskevissa neuvotteluissa, Britannia jäisi vakuuden myötä tulliliittoon EU:n kanssa. Vastustajien pelkona on, että Britannia ei pääsisi liitosta enää ulos.

Britannian on määrä erota Euroopan unionista 29. maaliskuuta. Mayn on myös syytetty vitkuttelevan siinä toivossa, että sopimus kelpaisi parlamentille aivan viime hetkillä.

Torstaina hylättiin myös SNP:n esitys brexitin lykkäämisestä kolmella kuukaudella.

Lue myös:

"Rauha perustuu siihen, että rajaa ei ole" – Herättäisikö sopimukseton brexit Pohjois-Irlannin uinuvat haamut?

Lähteet: Reuters, AFP