1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Boris Rotenberg

Liikemies Boris Rotenberg hävisi etukäteisvaatimuksensa Nordeaa, Danske Bankia ja OP Yrityspankkia vastaan – oikeusjuttu vielä edessä

Helsingin käräjäoikeuden mukaan pankeilla oli vaara joutua Yhdysvaltain pakotelistalle.

Boris Rotenberg
Helsingin käräjäoikeus
Helsingin käräjäoikeusHenrietta Hassinen / Yle

Venäläisliikemies Boris Rotenberg ei saanut läpi Helsingin käräjäoikeudessa ennakollista vaatimustaan kolmea pankkia vastaan.

Nordea, Danske Bank ja Osuuspankki ovat kieltäytyneet välittämästä Rotenbergin maksuja vedoten rahanpesulakiin ja vaaraan joutua itse Yhdysvaltain pakotelistalle.

Rotenberg oli vaatinut, että käräjäoikeus velvoittaisi jo ennen varsinaista oikeudenkäyntiä sakon uhalla pankkeja välittämään hänen maksujaan. Oikeus ei ennakkovaatimukseen suostunut. Varsinaisen oikeudenkäynnin ajankohta ratkeaa myöhemmin.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvalla liikemies Boris Rotenbergilla on myös Suomen kansalaisuus. Yhdysvallat on Ukrainan kriisin alettua asettanut pakotteita useita venäläisiä vastaan, myös Rotenbergiä.

Rotenberg ei ole eurooppalaisilla pakotelistoilla, mutta kiistassa on kyse siitä, että eurooppalaisten pankkien pitää noudattaa Yhdysvaltojen asettamia, yksityishenkilöihin kohdistuvia pakotteita, jos ne haluavat jatkaa yhteistyötä amerikkalaispankkien kanssa.

Nordea: Rahanpesu voi olla mahdollista

Käräjäoikeudelle toimittamassa vastauksessaan Nordea toteaa muun muassa, että myös rahanpesun riski on ollut olemassa, jos Nordea olisi välittänyt Rotenbergin Handelsbankenin tililtä maksamia laskuja.

"Hakijan haastehakemuksessa on selostettu, että hän tiliä avatessaan talletti sinne käteisenä 50.000 euroa, jonka Handelsbanken otti vastaan "mitään siitä kyselemättä ja sitä mitenkään kommentoimatta". Jos väite on tosi, ei käytettyjen varojen alkuperää ole selvitetty", Nordean vastauksessa käräjäoikeudelle todetaan.

Käräjäoikeus puolestaan katsoo, että pankkien yhteistoiminnasta Rotenbergin kanssa voisi syntyä tilanne, joka veisi pankit pakotelistalle.

"Yleisesti on tiedossa, että pakotelistalla olevien tahojen kanssa asioiminen voi johtaa taloudellisiin seuraamuksiin, myös niiden osalta jotka eivät itse ole olleet pakotelistalla ja että seuraamukset voivat olla taloudellisesti vakaviakin", päätöksessä perustellaan.

Käräjäoikeus: Pankkien toiminnasta ei suurta haittaa

Rotenbergin maksut kohdistuivat tavanomaisiin arjen maksuihin, ja niiden maksamatta jättämisen seuraukset hänelle ovat käräjäoikeuden mukaan pankeille mahdollisesti koituvaa haittaa huomattavasti pienemmät.

"Vahinko mikä näiden maksujen estymisestä voi aiheutua on lähinnä luottotietojen menetys ja erilaisten omaisuuden ylläpitoon liittyvien asioiden hoitamisen vaikeutuminen. Kun hakija on ilmoituksensa mukaan miljardööri, näillä asioilla ei hänen taloutensa kannalta tai muutoinkaan voida katsoa olevan merkittävää vaikutusta hänen olosuhteisiinsa", käräjäoikeus toteaa.

Korjattu 15.2.: Oikeuden päätöksessä oli kyse turvaamisvaatimuksesta ennen varsinaisen kanteen käsittelyä.

Lue myös:

Danske Bank, Nordea ja Handelsbanken vahvistavat: liikemies Rotenberg nostanut oikeusjutun pankkeja vastaan

Lue seuraavaksi