Katalonialainen itsenäisyysaktivisti nukkui pommiin ja heräsi, kun poliisit rynnivät hänen kotiinsa – Tamara Carrasco elää nyt kotiarestissa

Katalonian itsenäisyyttä ajaa aktivistiliike CDR, jonka jäseniä on pidätetty terrorismista epäiltyinä.

Katalonia
Tamara Carrasco.
Tamara Carrasco kertoo kärsivänsä tramaperäisestä stressihäiriöstä viime vuoden tapahtumien vuoksi.Maija Salmi

VILADENCANS/BARCELONA – Se oli kuin poliisisarjasta, täysin absurdia. Aluksi luulin, että kolinan aiheutti kämppäkaverini, joka oli unohtanut avaimet.

Näin kuvailee Katalonian itsenäisyyttä ajavan CDR-aktivistiryhmän jäsen Tamara Carrasco aamua viime huhtikuussa, kun poliisit tulivat pidättämään häntä. Pidätystä edeltävinä päivinä hän oli osallistunut protesteihin, joissa tehtiin tiesulkuja.

Carrasco kertoo tarinaansa noin 20 minuutin ajomatkan päässä Barcelonasta sijaitsevassa Viladecansin kaupungissa.

Viladecans tunnetaan erityisesti siirtolaisistaan, joita on muuttanut muualta Espanjasta, kuten Andalusiasta. Kaduilla kuulee puhuttavan enemmän espanjaa kuin Katalonian omaa kieltä katalaania.

Silti myös tänne perustettiin ennen itsenäisyysäänestystä CDR-aktivistiryhmä. Carrasco oli yksi sen perustajista.

Katusulkuja ja syytöksiä väkivallasta

CDR tulee sanoista Comitès de Defensa de la República eli Katalonian itsenäistä tasavaltaa ajava puolustuskomitea. Komiteat toimivat eri puolilla Kataloniaa. Esimerkiksi Barcelonassa lähes jokaisessa kaupunginosassa on oma komiteansa.

Komiteat eivät ole suoraan yhteydessä poliittisiin puolueisiin, mutta ne ajavat samaa agendaa kuin Katalonian aluehallinnon separatistipuolueet. He haluavat, että Katalonia irtautuu Espanjasta itsenäiseksi tasavallaksi.

Keinot ovat räväkämpiä kuin poliittisilla puolueilla. CDR:n jäsenet tunnetaan katusulkujen pystyttämisestä ja kahnauksista Espanjan poliisin kanssa. Komiteoiden jäseniä on muun muassa syytetty polttopullojen valmistuksesta ja väkivallasta mielenosoituksista.

Jäsenet ovat kiistäneet syytteet.

Kuuntele Maailmanpolitiikan arkipäivää.

CDR perustettiin suojelemaan Katalonian itsenäisyysäänestystä vuoden 2017 lokakuussa. Tuolloin komiteoiden jäseniä linnoittautui äänestyspaikkoina toimiviin kouluihin, jotta poliisi ei pääsisi estämään Espanjan keskushallinnon laittomana pitämää äänestystä.

Jotkut itsenäisyyttä vastustavat espanjalaispoliitikot ovat ajaneet komiteoiden kieltämistä. Heidän mielestään komiteoiden toiminta muistuttaa terrorismia. Niiden jäseniä on myös pidätetty terrorismista epäiltynä.

Tamara Carrasco on yksi heistä.

Terrorismipidätykset lisääntyneet

Terroristi. Tällä sanalla siviiliammatiltaan vammaisten parissa työskentelevä Carrasco tuli suuren yleisön tietoisuuteen viime huhtikuussa, kun hänet pidätettiin massiivisen poliisioperaation seurauksena.

Espanjassa aktivistiryhmien jäsenten pidätykset ovat lisääntyneet vuoden 2015 jälkeen.

Tuolloin maassa astui voimaan uusi terrorismia koskeva lainsäädäntö, jonka mukaan terrorismiksi voidaan katsoa myös sellainen toiminta, joka ei tähtää väkivaltaan mutta jonka tavoitteena on yhteiskuntarauhan rikkominen.

Terroristi voi niin ikään Espanjan lain mukaan olla henkilö, joka ei kuulu terroristiryhmäksi luokiteltavaan järjestöön tai ole aseistettu, mutta pyrkii omalla toiminnallaan rikkomaan yhteiskuntarauhaa.

Mielenosoittajia valmistautumassa.
CDR:n jäsenet ottavat näyttävästi osaa mielenosoituksiin.Maija Salmi

Carrasco ja muut Viladecansin CDR:n aktivistit olivat olleet pääsiäisenä mukana protesteissa, joissa pystytettiin tiesulkuja vangittujen separatistijohtajien vapauttamiseksi.

Separatistijohtajia syytetään laittoman itsenäisyysäänestyksen järjestämisestä ja yksipuolisesta itsenäisyysjulistuksesta. Oikeudenkäynti heitä vastaan alkoi tällä viikolla Madridissa.

Ääniviesti johti pidätykseen

Pidätyksen taustalla oli ilmeisesti Carrascon aktivistiringille lähettämä ääniviesti. Siinä hän kehotti jäseniä "sabotaasiin".

Sabotaasilla Carrasco tarkoitti entistä massiivisempia tiesulkuja ja esimerkiksi sataman saartamista. Tosin nyt hän kertoo poliisin liioitelleen viestin sisältöä.

– En tarkoittanut viestillä minkäänlaista väkivaltaa. Kyse oli kaveripiirin slangista ja viesti oli tarkoitettu yksityiseksi, Carrasco sanoo.

Carrascon sabotaasiviesti päätyi jotakin reittiä poliisille. Carrasco itse uskoo, että poliisi oli soluttautunut aktivistien Whatsapp-viestirinkiin.

Pidätystään Carrasco kuvaa kuin poliisisarjan kohtaukseksi.

– Olin nukkunut pommiin ja heräsin, kun koko asunto oli täynnä raskaasti aseistettuja poliiseja. Kesti hetken ennen kuin tajusin, että tämä ei ole unta. He olivat tulleet hakemaan minua.

Syytteet herättivät lehdistön

Poliisi löysi Carrascon asunnosta kapinoinnista vangittua, katalonialaisen Omníum-kulttuurijärjestön johtajaa Jordi Cuixartia esittävän naamarin, keltaisen pillin ja CDR-komitean materiaalia, kuten itsenäisyysaatteesta kertovia lentolehtisiä.

Niitä käytettiin todisteina Whatsapp-viestin lisäksi.

– Sain kuulla, että minua epäiltiin terrorismista ja kapinoinnista. Poliisi sanoi, että syytteiden vakavuuden vuoksi tapaus siirtyy automaattisesti Espanjan erityistuomioistuimeen, jossa käsitellään terrorismin kaltaisia rikoksia.

Banderolli talon seinässä.
Poliittisten vankien vapauttamista vaativia kylttejä on kiinnitetty rakennuksiin ympäri Barcelonaa.Maija Salmi

Uutinen levisi saman tien Espanjan lehdistöön ja aiheutti valtavan polemiikin. Muutamaa päivää myöhemmin syytteet alenivat julkisrauhan rikkomiseksi ja siirtyivät Katalonian oikeusistuimelle.

Carrascon kohdalla se tarkoitti mahdollisuutta odottaa oikeudenkäyntiä vapaalla jalalla.

Carrasco odottaa oikeudenkäyntiä kotiarestissa

Hän on oikeuden määräyksellä Viladecansin kaupungissa kotiarestissa eikä saa poistua sieltä kuin erikoisluvalla. Kotiaresti on voimassa todennäköisesti oikeudenkäyntiin asti.

Nyt tapauksesta on kulunut lähes vuosi, mutta oikeudenkäyntiä ei ole vieläkään pidetty.

– Kukaan ei tiedä, milloin oikeudenkäynti on. Myöskään minua vastaan nostettavista syytteistä ei ole vielä täyttä varmuutta.

Carrasco pelkää, että hänen tapaustaan ei käsitellä mahdollisesti vielä moneen vuoteen.

– Saattaa olla, että se arkistoidaan ja kaivetaan esiin myöhemmin, jos protestit alkavat lisääntyä.

Carrasco pitää mahdollisena, että oikeuslaitos pyrkii tekemään hänestä ennakkotapauksen, jolla voitaisiin pelotella muita CDR:n jäseniä.

"Medianäkyvyys lisää pidätyksen todennäköisyyttä"

Samaa mieltä ovat Barcelonassa Santsin kaupunginosassa toimivan CDR:n jäsenet, noin 30-vuotiaat Rosario ja Laura.

Laura ja Rosario korostavat, että CDR:n toimintaan ei liity väkivaltaa vaan "rauhanomaista aktivismia itsenäisen Katalonian tasavallan puolesta".

Jotkut ovat toista mieltä.

Espanjan keskustaoikeistolaisen kansanpuolue Partido Popularin puheenjohtaja Pablo Casado on sanonut, että CDR pitäisi luokitella rikollisjärjestöksi.

Rosario ja Laura ovat harvoja CDR:n jäseniä, jotka suostuvat puhumaan medialle edes etunimellä ja omilla kasvoillaan.

– Medianäkyvyys lisää pidätyksen todennäköisyyttä, Laura sanoo.

CDR:n jäsenet Rosario ja Laura.
Laura ja Rosario ovat aktiivisia jäseniä Santsin kaupunginosan CDR-komiteassa. He uskovat, että tulevaisuudessa Katalonia on itsenäinen tasavalta.Maija Salmi

Rosario ja Laura ovat osallistuneet CDR:n toimintaan sen perustamisesta lähtien.

– Kokoonnumme naapurustoissa torikokousperiaatteella. Meillä ei ole varsinaisia johtajia eikä hierarkiaa, he kertovat.

Heidän mukaansa CDR:n toimintamalli on perusta sille, mitä myöhemmin voitaisiin käyttää Katalonian itsenäisessä tasavallassa. He haluavat suoraa demokratiaa, jossa kansa osallistu aktiivisesti päätöksentekoon.

Aktivistit eivät aio perääntyä

Tamara Carrasco, Rosario ja Laura ovat yhtä mieltä siitä, että tulevaisuudessa Katalonia on itsenäinen. Nyt he seuraavat tiiviisti Katalonian itsenäisyysliikkeen johtohahmojen oikeudenkäyntiä.

– Jos poliisi ja Espanjan keskushallinto kuvittelevat, että meidät pelotellaan pois liikkeestä, he ovat väärässä. Aiomme jatkaa aktivismia ja itsenäisyyden puolesta kamppailua, Rosario ja Laura sanovat.

Tamara Carrasco on samoilla linjoilla.

– En todellakaan ole hylkäämässä komiteaa. Kaiken tapahtuneen jälkeen haluan puolustaa ideologiaani vielä entistä enemmän, hän sanoo.

Lue myös:

Analyysi: Espanjan hallitus kaatui – katalaanit selkä seinää vasten, jytky odottaa kulman takana?

Espanjan historian kenties seuratuin oikeudenkäynti alkaa – katalaanijohtajat vastaavat syytteisiin muun muassa kapinasta

Unohtiko Andalusia Espanjan rajun menneisyyden? Äärioikeisto sai parlamenttipaikkoja ensi kerran sitten Francon vallan päättymisen