Katri Ylander haluaa laulaa musiikkia joka tuntuu omalta

Laulaminen voi olla terapeuttinen kokemus.

Kotimaa
Katri Ylander haluaa laulaa musiikkia joka tuntuu omalta
Katri Ylander haluaa laulaa musiikkia joka tuntuu omalta

Katri Ylander sijoittui Idols-ohjelmassa toiseksi vuonna 2005. Sitten hän teki kolme levyä ja katosi musiikkimaailmasta vuosiksi. Hänen suosituimpia hittejään olivat Mansikkamäki, Valehdellaan ja Onko vielä aikaa? Nyt hän on tullut takaisin.

Uudessa singlessä, Sinä pärjäät, lauletaan erosta.

– Se on aika rouhiva aihe. Se kertoo vanhempien erosta lapsen näkökulmasta.

Sanoitus ei ole Ylanderin oma, mutta hän kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa, että sen sanoma kolahti heti. Ylanderin vanhemmat erosivat, kun hän oli pieni. Ylander kuvaili kappaleen henkilökohtaisen tekstin tuntuneen hyvältä.

– Tuntuu, että se pieni tyttö saa ikään kuin pienen terapiaruiskeen siinä samalla.

Ylanderin kaikkien laulujen tekstit ovat lähes aina olleet sellaisia, joihin hän pystyy samaistumaan.

– Pitääkin olla. Se helpottaa tulkintaa.

Ylander pohti vuosia, onko laulaminen vain hänen harrastuksensa, vai tulisiko siitä sittenkin ammatti. Uuden kappaleen sanat vetivät hänet kuitenkin vastustamattomasti takaisin musiikin pariin.

Musiikkibisnes on ehtinyt Ylanderin tauon aikana muuttua. Spotify ja sosiaalinen media työvälineenä on pitänyt opetella aivan alusta.

– Instagramin tunnukset tein vasta viime vuoden puolella, hän naurahtaa.

Idols-aikoina hän ei ehtinyt kuulostella itseään

Ylander pohtii, että hänen identiteettinsä ei ollut ehkä vielä tuolloin ehtinyt kehittyä. Kaikki tapahtui todella nopeasti. Hän oli tuolloin vasta kaksikymmenvuotias.

– Ehkä sen takia tulikin stoppi jossain kohtaa. Siinä piti pitää pää kylmänä.

Ylander muistaa ajatelleensa suurina suosion vuosinaan, että kaikki on nyt melkein pelottavan hyvin. Hän alkoi miettiä miten ja koska kaikki loppuisi.

– Olen nähnyt kummatkin puolet: ison suosion ja notkahduksen.

Ylander joutui välillä miettimään, oliko hän epäonnistunut myös ihmisenä. Kolmannen levyn aikoihin, hän pysähtyi tarkastelemaan, miksi hän tekee tätä.

– Aloin ihmetellä kuka minä olen. Olin vähän hukannut itseni niihin isoihin kuvioihin.

Sitten hän alkoi tehdä musiikkia entisen avopuolisonsa kanssa. Näin neljäs, sekä toistaiseksi tuorein pitkäsoitto näki päivänvalon vuonna 2013. Nyt Ylander sanoo oppineensa paljon. Uudestaan alkanut ura musiikin parissa tuntuu hyvältä.

– Minulla on hyvin realistinen näkemys. Tiedän tietynlaisia koukeroita tästä alasta ja meininki on positiivinen. Ei pelota.