Konkari William Barrista Yhdysvaltain uusi oikeusministeri – jo kolmas yrittäjä virassa kahdessa vuodessa

Barr saa vastattavakseen ministeriön, jota presidentti on kritisoinut jatkuvasti Venäjä-tutkinnan vuoksi.

Yhdysvaltain oikeusministeriö
William Barr on nimitetty Yhdysvaltain uudeksi oikeusministeriksi. Tässä Barr senaatin nimityskuulemisessa tammikuussa.
William Barr on nimitetty Yhdysvaltain uudeksi oikeusministeriksi. Tässä Barr senaatin nimityskuulemisessa tammikuussa.Michael Reynolds / EPA

Entinen oikeusministeri William Barr, 68, on nyt myös Yhdysvaltain uusi oikeusministeri. Maan senaatti vahvisti nimityksen torstaina.

Barr toimi oikeusministerinä presidentti George H. W. Bushin aikana 1990-luvun alussa. Tämän jälkeen hän on työskennellyt muun muassa televiestintäyhtiö Verizonilla ja mediayhtiö Time Warnerilla.

Oikeusministerinä Barr saa valvottavkseen erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan. Se käsittelee muun muassa Venäjän vaikuttamista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja sitä, onko presidentti Donald Trump yrittänyt estää oikeuden toimintaa.

Demokraatit vastustivat Barrin nimitystä, sillä he pelkäsivät, ettei Barr suostu julkistamaan kaikkia Muellerin tutkinnan tuloksia. Senaatissa republikaanit ovat kuitenkin enemmistönä, joten nimitys meni läpi äänin 54–45.

Barr on parin vuoden sisään kolmas mies oikeusministerinä. Trumpilta usein haukut saanut Jeff Sessions sai potkut viime vuoden marraskuussa. Virkaatekeväksi sijaiseksi nousi kansliapäällikkö Matthew Whitaker.

Barr on kutsunut Muellerin tutkintaa perustavanlaatuisesti vialliseksi. Hän on myös sanonut, ettei anna Trumpin kiusata itseään ja vakuuttanut, että suojelee Muellerin tutkintaa.

Hän on luvannut julkaista (siirryt toiseen palveluun) tutkinnasta niin paljon kuin mahdollista. Sellaisenaan Barr ei kuitenkaan ole luvannut raporttia julki päästää.

Barrin uskotaan myös kannattavan Trumpin kovaa siirtolaispolitiikkaa.

Korjattu 22.07: Poistettu otsikosta sana "vajaassa", kyse on noin kahdesta vuodesta.

Lue myös:

FBI-johtaja: Oikeusministeriö pohti jo, pitäisikö hallitus kutsua panemaan Trump viralta

Lähteet: Reuters