1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump aikoo julistaa kansallisen hätätilan ja käyttää kahdeksan miljardia dollaria muurin rakentamiseksi Meksikon rajalle

Trump on myös sanonut allekirjoittavansa senaatin kompromissiesityksen.

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump puhui Texasin El Pasossa maanantaina.Nicholas Kamm / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo julistaa maahan kansallisen hätätilan varmistaakseen rahoituksen rajamuurille, kertoo Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders.

– Presidentti Trump allekirjoittaa hallinnon rahoituksen esityksen. Ja, kuten hän on sanonut jo aiemmin, hän myös julistaa kansallisen hätätilan, jotta voimme pysäyttää humanitaarisen- ja turvallisuuskriisin rajalla, Sanders sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

CNN kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Valkoisen talon lähteen mukaan Trump suunnittelee käyttävänsä kahdeksan miljardia dollaria eli noin seitsemän miljardia euroa Meksikon rajalle rakennettavaan muuriin.

Valkoisesta talosta vahvistettiin myös, että Trump allekirjoittaa senaatin valmisteleman lakiehdotuksen, jonka myötä hallinnon sulkeminen voidaan välttää perjantaina. Senaatti pääsi alustavaan sopuun ehdotuksesta maanantaina.

Myöhään torstaina Suomen aikaa senaatti äänesti virallisesti rajaturvallisuusehdotuksesta hyväksyen sen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kongressin sopimus ohjaisi raja-aitoihin noin 1,4 miljardia dollaria, kun presidentti Trump on vaatinut muurin rakentamiseen 5,7 miljardin dollarin rahoitusta.

Kansallisen hätätilan myötä Trumpille aukeaa uusi mahdollisuus Meksikon rajamuurin rahoituksen saamiseksi, sillä hän voisi hätätilan turvin ohittaa kongressin tahdon. Presidentti voi Yhdysvalloissa laillisesti julistaa hätätilan, mutta sen perusteena pitää olla todellinen kansallinen turvallisuuden uhka, kuten esimerkiksi valloituksen vaara.

Tutkimuslaitos Brennan Center for Justice on laskenut (siirryt toiseen palveluun), että hätätilajulistuksella presidentti voi saada käyttöönsä yli 130 lisäkeinoa normaaleihin valtaoikeuksiin verrattuna. Kansallisen hätätilan ideana on se, että kriisitilanteessa hallinto pystyisi toimimaan mahdollisimman nopeasti. Hätätilan julistaessaan presidentin pitää ilmoittaa toimenpiteet, joita hän aikoo käyttää.

Oikeusoppineiden piireissä on arvioitu, että jos Trump julistaa hätätilan muurirahoituksen saamiseksi, presidentin toimien perustuslainmukaisuutta tullaan takuuvarmasti selvittelemään oikeudessa mahdollisena presidentin toimivaltuuksien ylittämisenä.

Varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa Yhdysvaltain oikeusministeriö varoitti Valkoista taloa siitä, että oikeuslaitos tulee estämään hätätilan julistuksen.

Demokraatit: laiton teko ja vallan hyväksikäyttöä

Demokraattien leirissä pohditaankin nyt oikeustoimia Trumpin hätätilan julistusta vastaan.

– Se on yksi vaihtoehto, sanoi senaatin demokraattipuhemies Nancy Pelosi, kun häneltä kysyttiin, aikooko hän viedä Trumpin toimet oikeuden eteen.

– Kansallisen hätätilan julistaminen olisi laiton teko, törkeää vallan väärinkäyttöä ja epätoivoinen yritys harhauttaa ihmisiä siitä tosiasiasta, että presidentti Trump rikkoi lupauksensa laittaa Meksiko maksamaan muurin rakentaminen, Pelosi ja demokraattijohtaja Chuck Schumer sanoivat yhteisessä lausunnossaan.

Valkoinen talo on ilmoittanut olevansa valmis oikeustaistoon.

Kiista muurista aiheutti 35 päivän mittaisen osittaisen sulun Yhdysvaltain hallintoon vuoden vaihteessa. 800 000 valtion työntekijää jäi tammikuussa ilman palkkaa.

Senaatin puhemies Nancy Pelosi puhui lehdistölle kongressissa torstaina 14.2.2019.
Senaatin puhemies Nancy Pelosi puhui lehdistölle kongressissa torstaina. ERIK S. LESSER / AOP

"Mount Everestiä haastavampi muuri"

Keskiviikkona Trump uhosi, että muuri tullaan rakentamaan ja siitä tulee vaikeammin kiivettävä kuin Mount Everestistä.

– Se on suuri muuri. Se on vahva muuri. Se on muuri, jonka läpi ihmiset eivät pääse helposti. He voisivat kiivetä helpommin Mount Everestille, hän jatkoi.

Meksikon rajalle rakennettavista esteistä korkeimpien on suunniteltu nousevan runsaan yhdeksän metrin korkuisiksi. Maailman korkeimman vuoren Mount Everestin huippu sijaitsee runsaat 8 840 metriä merenpinnan yläpuolella.

Yhdysvallat on ollut "pysyvässä hätätilassa"

Vuonna 1976 tehdyn lakimuutoksen jälkeen Yhdysvaltain presidentti on julistanut kansallisen hätätilan 58 kertaa. Niistä 31 on edelleen voimassa. Voimassa olevista hätätiloista kahta luukuunottamatta kaikki liittyvät talouspakotteisiin.

Uutiskanava CNN on listannut voimassa olevat hätätilajulistukset (siirryt toiseen palveluun).

Presidentti Jimmy Carterin Iranille vuonna 1979 asettamat pakotteet ovat voimassa, samoin vaikkapa George W. Bushin Zimbabwelle asettamat pakotteet. Toisin sanoen Yhdysvalloissa on ollut jokin hätätilajulistus yhtäjaksoisesti voimassa lähes 40 vuoden ajan. Vuonna 2001 syyskuun 11. päivänä tehtyjen terrori-iskujen jälkeen presidentti George W. Bushin julistamaa hätätilaa Trump jatkoi viime vuoden lopussa. Hätätilaa on jatkettava vuosittain.

Trump on julistanut tähän mennessä kolme kertaa kansallisen hätätilan. Trumpin joulukuussa 2017 antama julistus koski pakotteita 13 myanmarilaiselle, jotka olivat syyllistyneet ihmisoikeusrikoksiin ja korruptioon. Pakotelistalle laitettiin muun muassa kenraaleja, jotka olivat syyllistyneet rohingya-muslimien etniseen puhdistukseen.

Syyskuussa 2018 Trumpin julistama hätätila koski Yhdysvaltain vaaleihin liittynyttä hakkerointia ja sosiaalisen median kampanjoita. Sen tarkoituksena on rangaista ulkomaalaisia, jotka sekaantuivat vaaleihin. Viime marraskuussa Trump julisti kansallisen hätätilan, joka koski Nicaraguan presidentin Daniel Ortegan hallintoa ja sen siviilejä vastaan kohdistamaa väkivaltaa ja painostusta.

Lue myös:

Oikeuslaitos estää Trumpin hätätilan julistuksen, ministeriö varoittaa – demokraattien mielestä julistus olisi laiton teko

Trump: Rajamuurista tulee vaikeammin kiivettävä kuin Mount Everest

Yhdysvaltain hallinnon sulku vältetään? Republikaanit ja demokraatit alustavaan sopuun rajaturvallisuudesta

Trump voi yhä yrittää hankkia rahat Meksikon muuriin julistamalla hätätilan – Viisi huomiota hätätilalain merkityksestä Yhdysvalloissa (10.1.)

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi