Hyppää sisältöön

Islannin vulkaaninen pöly leviää jopa Britteinsaarille asti ja nopeuttaa lumen ja jään sulamista

Vulkaaninen pöly on peräisin muun muassa tulivuorenpurkauksista. Islannin Eyjafjallajökull purkautui vuonna 2012. Kuva: S. Olafs / EPA

Korkeiden leveysasteiden geologinen pöly vaikuttaa arktiseen ympäristöön suuremmin kuin on aiemmin ymmärretty, kertoo Ilmatieteen laitos tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan Islannin vulkaaninen pöly voi levitä sekä arktiselle alueelle että Britteinsaarille asti. Tutkijat esittelivät uuden laskentamallin torstaina Islannissa.

– Olemme jo aiemmin kansainvälisessä yhteistyössä selvittäneet kuinka Islannin musta vulkaaninen pöly muuttaa lumen heijastaman auringon säteilyn määrää ja sulattaa lunta ja jäätä samaan tapaan kuin musta hiili. Seuraava vaihe on todentaa eli verifioida nyt esitellyn mallin tuloksia arktisella alueella. Sitä varten suunnittelemme kansainvälistä mittauskampanjaa kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Outi Meinander tiedotteessa.

Islanti on merkittävin arktisen alueen pölyhiukkasten lähde. Saaren vulkaaninen pöly on peräisin sekä tulivuorenpurkauksista että tuulen nostattamasta vulkaanisesta maa-aineksesta. Vulkaaninen pöly voi Islannissa ja muualla arktisella alueella joko edistää tai hidastaa lumen ja jään sulamista riippuen hiukkaskerroksen paksuudesta.

Yli neljäkymmentä tutkijaa eri arktisista maista osallistui kansainvälisen arktisen tiedekomitean työpajaan, jossa analysoitiin korkeiden leveysasteiden pölylähteiden merkitystä terveyteen ja arktiseen ilmastonmuutokseen.