Raahen terästehtaalta löytyy harvinaisuus: työntekijöiden omistama ruokala

Henkilöstöruokailun hoitavat yleensä isot yritykset kuten Fazer Food ja Sodex.

Raahe
Raahen terästehtaan keittiössä tehdään ruokaa yli 2500 työntekijälle.
Marko Väänänen / Yle

Yritysten tai työntekijöiden omistamat työmaaruokalat ovat vähentyneet Suomessa.

Yritysten lounasmarkkinat ovat pitkälti isojen ketjujen hallussa. Poikkeuksiakin löytyy, kuten esimerkiksi Raahesta, jossa terästehtaan ruokalaosuuskunta on jo yli 40 vuotta vastannut metallimiesten ruokahuollosta.

Ruokalaosuuskunnan omistavat työntekijöiden ammattiosastot. Ruokalassa on yli 30 työntekijää, jotka vastaavat parin tuhannen työntekijän työmaaruokailusta. Tehdas on vuosien varrella kiinnostanut myös valtakunnallisia lounasketjuja, mutta keittiö on pysynyt raahelaisten käsissä.

Alan suurimmat henkilöstöruokailua tarjoavat yhtiöt ovat Fazer Food Services ja Sodexo, joilla on yhteensä yli 500 yritysravintolaa Suomessa.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)