1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tellervo Koivisto

Tellervo Koivisto harvinaisessa suorassa tv-haastattelussa tänään Yle Perjantaissa

Perjantai kysyy tänään vierailtaan, miten rakkaus kestää elämää. Rouva Koiviston lisäksi vieraana rakkauspsykologi Tony Dunderfelt.

Tellervo Koivisto
Tellervo Koivisto ja Tony Dunderfelt.

Rouva Tellervo Koivisto nähdään tänään Yle Perjantain (siirryt toiseen palveluun) suoran lähetyksen vieraana klo 21.05 alkaen Yle TV1:llä. Perjantain aiheena on rakkaus, ja kuinka se kestää elämän riepottelua.

Tellervo Koivisto on niin kutsutun "Koivisto-ilmiön" toinen, erittäin merkittävä osapuoli. On arvioitu, että ilman vaimoaan presidentti Mauno Koivisto ei olisi saavuttanut niin suurta suosiota – ja toisaalta, kukaan ei tuntisi Punkalaitumelta kotoisin olevaa Tellervo Kankaanrantaa ilman hänen poliitikkomiestään.

Mauno Koiviston kuolemasta tulee toukokuussa kaksi vuotta. Tellervo Koivisto täytti tammikuussa 90 vuotta.

90-vuotishaastattelussaan Ylellä Tellervo Koivisto kertoi, ettei hän ihastunut Mauno Koivistoon ensisilmäyksellä. Tellervo Kankaanranta tapasi Mauno Koiviston 21-vuotiaana kauppakorkeakoulun opiskelijana itsenäisyyspäivän aattona 1950.

Molemmat sattuivat muutoin tyhjälle Kaskenkadulle Turun ylioppilaskunnan tilan eteen samalla hetkellä toteamaan, että suosittu tanssipaikka oli kiinni.

– Mies esitteli itsensä ja kysyi, lähdettäisiinkö hakemaan muuta tanssipaikkaa. Menimme linja-autolla työväentalolle. Kaveri ei herättänyt minussa mitään mielenkiintoa ensin, mutta hän osasi kuitenkin tanssia. Selvisi, että hän oli käynyt tanssikursseilla, Tellervo Koivisto kertoo haastattelija Jari Tervolle.

– Kun tulimme takaisin, hän kertoi itsestään jotakin. Ei sekään nyt ihan tavallista ollut, että alkaa puhua totuuden olemuksesta, Tellervo Koivisto jatkaa.

Tellervo Koivisto
Markku Pitkänen / Yle

"Kun puoliso on objekti, sinua ei huomata"

Heti ensitapaamisensa jälkeen pari alkoi seurustella. He kihlautuivat maaliskuussa 1951 ja menivät naimisiin kesäkuussa 1952.

Kun Mauno Koivisto yleni urallaan, rouva Koiviston piti totutella uuteen asemaansa. Aluksi se tarkoitti, että hänet unohdettiin useasti.

– Kun puoliso on objekti, sinua ei huomata eikä nimi jää muistiin. Minut tunnettiin niin kauan kuin olin rinnalla, mutta heti kun olin etäämpänä... Minut on esitelty monta kertaa samoille ihmisille, Tellervo Koivisto muistelee 90-vuotishaastattelussaan.

Tellervo Koivisto tuli lopulta tunnetuksi, kun hän alkoi kirjoittaa Suomen Kuvalehteen suursuosioon noussutta palstaa Rouva Koiviston päiväkirja. Pakinoita julkaistiin vuosina 1968–1972. Tellervo Koivisto puolusti teksteissään muun muassa naisten oikeutta aborttiin. Hän myös arvosteli koulutettujen naisten pakkoa jäädä kotirouviksi.

Palstan avulla saavutettu suosio johti siihen, että häntä pyydettiin asettumaan ehdolle eduskuntavaaleissa 1972. Tellervo Koivisto sai massiivisen äänivyöryn. Tellervo Koiviston kansanedustajaura jäi kuitenkin vain yhteen kauteen.

Tellervo Koivistolla ja Koivistojen muodostamalla "voimaparilla" oli kuitenkin suuri merkityksensä siinä, että Mauno Koivisto nousi presidentiksi 1982 ja säilytti suosionsa kahden kauden eli 12 vuoden ajan.

Tony Dunderfelt
Rakkauspsykologi Tony Dunderfelt.Tony Dunderfelt

Perjantain vieraana myös Tony Dunderfelt

Rakkauspsykologi Tony Dunderfelt tunnetaan muun muassa Ensitreffit alttarilla -sarjan amorina.

Dunderfelt korostaa, että rakkauden etsimisen ja toteutumisen muodot ovat suuresti muuttuneet länsimaissa viime vuosikymmeninä. Perinteinen yksiavioinen, elämän läpi kestävä rakkaus joka Koivistoilla oli, on yhä harvinaisempi.

Dunderfeltin mielestä on kuitenkin positiivista, että ihmiset tosissaan etsivät syvällistä, kaikenlaisia rajoja rikkovaa rakkautta.

– On myös hyvä, että huonosta parisuhteesta voi nykyään erota ilman suurempaa yhteiskunnan tai jumalan kirousta niskassaan.

– Ehkä vasta nyt 2000-luvulla alamme tajuta mitä kaikkea rakkaus on! Ennen vanhaan perinteet, raju arki ja jähmettyneet roolit estivät rakkauden toteutumisen parisuhteessa. Vain osa rakkauden valtavuudesta sai tulla esiin, Dunderfelt pohtii.

Perjantai: Miten rakkaus kestää elämää? Tänään perjantaina 15. helmikuuta Yle TV1 klo 21.05 ja Areenassa.

Haluatko pysyä kärryillä Perjantain aiheista? Seuraa Perjantaita Instagramissa @yleperjantai (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi